Piknikowe tortille z ogórkową lemoniadą

Ocena:

4.52 (195)

  • 45 min.
  • dla 4 osób

Oto gotowy zestaw na piknik lub wycieczkę za miasto - tortilla i lemoniada.

Składniki:

  • do tortilli:
  • 25 dag filetu z piersi kurczaka
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
  • świeża czerwona papryka
  • 1/4 główki sałaty strzępiastej
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 garście żółtych pomidorków koktajlowych
  • 9 marynowanych minikolbek kukurydzy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 4 duże tortille
  • 4 łyżeczki harissy
  • na lemoniadę:
  • ogórek sałatkowy
  • 2 limonki
  • dużo lodu
  • woda mineralna

Piknikowe tortille z ogórkową lemoniadą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 25 min. Wyjmujemy, odwijamy i kroimy w plasterki.
  • Paprykę myjemy, przekrawamy, czyścimy, tniemy w cienkie plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki.
  • Ogórki kiszone kroimy w plasterki. Pomidorki myjemy, osuszamy.
  • Odcedzamy z zalewy minikukurydze, każdą przecinamy wzdłuż. Mieszamy jogurt i śmietanę.
  • Rozgrzewamy patelnię, podgrzewamy tortille z każdej strony przez 10–20 s, następnie smarujemy je jogurtem wymieszanym ze śmietaną, i harrisą.
  • Układamy na nich sałatę, kurczaka, paprykę, ogórka kiszonego, pomidorki koktajlowe, minikukurydze, a następnie zwijamy w rulon i przecinamy na pół.
  • Ogórka sałatkowego oraz limonkę myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki, mieszamy z lodem, zalewamy wodą, odstawiamy na 10–15 min i lemoniada gotowa.
  • Autorzy przepisu: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne