Aperol Spritz

Ocena:

5 (1)

  • 10 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Aperol Spritz jest bardzo cytrusowy, niezwykle orzeźwiający, z lekko wyczuwalną nutą goryczy. Bazą tego słynnego, włoskiego drinka, jest przyjemnie musujące Prosseco i słodko-gorzki, mocno pomarańczowy Aperol. Najczęściej serwuje się go latem, jednak smakuje doskonale o każdej porze roku. Obowiązkowo podajemy dobrze schłodzony, z zieloną oliwką, np. jako aperitif przed lekkim posiłkiem. Jesteście ciekawi, jak przygotować napój w kolorze zachodzącego słońca? Wypróbujcie nasz przepis na idealny Aperol Spritz.

Składniki:

  • prosseco  750 ml

  • aperol  500 ml

  • woda gazowana  250 ml

  • lód  500 g

  • pomarańcze  300 g

  • zielone oliwki  10 szt.

Aperol spritz - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przed przygotowaniem drinka należy dobrze schłodzić butelki z wodą oraz trunkami. Jeśli chcemy przygotować go w wersji bezalkoholowej, możemy wybrać Prosseco 0%, a Aperola zastąpić syropem pomarańczowym (wystarczy ok. 20-30 ml na porcję).

  • Krok 2:

    Warto również obniżyć temperaturę szkła, w którym podamy napój, np. wstawiając je na 20-30 minut do lodówki. Dzięki temu Aperol Spritz na dłużej zachowa pożądaną temperaturę.

  • Krok 3:

    Pomarańcze dokładnie myjemy, parzymy we wrzątku, a następnie kroimy na plasterki. Jeśli chcemy, możemy sięgnąć po czerwoną odmianę, która jest nieco bardziej soczysta.

  • Krok 4:

    Duże kieliszki do wina (sprawdzą się też wysokie szklanki do koktajli) wypełniamy kostkami lodu do połowy ich wysokości. Następnie do każdej z nich nalewamy 75 ml schłodzonego Prosseco (jeśli chcemy, by drink był mniej słodki, wybierzmy wytrawne) oraz 50 ml Aperolu.

  • Krok 5:

    Drinki uzupełniamy 25 ml wody gazowanej, a do środka wrzucamy po plasterku pomarańczy.

  • Krok 6:

    Aperol Spritz podajemy od razu, udekorowany zieloną oliwką, nadzianą na wykałaczkę. Doskonale sprawdzi się jako aperitif, podawany przed posiłkiem dla zaostrzenia apetytu, lub do lekkiego ciasta, np. delikatnego biszkoptu z musem waniliowym.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne