REKLAMA

Liście winogron - przepisy i zastosowanie

3 przepisy

StockFood-liscie-winogron-golabki-min

Liście winogron, czyli liście winorośli to od tysięcy lat jeden ze składników diety człowieka. Wykorzystywane są przede wszystkim w diecie śródziemnomorskiej - Grecy przygotowują z nich danie podobne do polskich gołąbków. Z liści winorośli można przygotować między innymi leczniczy napar. Wykorzystywane są również w kuchni - marynowane, kiszone, faszerowane. Czym mogą być faszerowane liście winogron, jak je marynować i jak kisić? Co takiego ma w sobie liść winogrona, że warto włączyć go do swojego menu?

Liście winogron - jak je marynować?

Marynowane liście winogron nadają się między innymi do gołąbków. Można przy ich pomocy wykonać także śródziemnomorskie ich wersje - dolmadesy. W takie marynowane liście można zawijać różnoraki farsz - niekoniecznie z mięsem, ponieważ popularne są także wersje wegetariańskie. Sam proces marynowania polega na zakonserwowaniu, czyli utrwaleniu żywności. By wykonać podobną marynatę, warto zbierać dorodne, delikatne liście winorośli. Warto to robić w maju lub czerwcu, kiedy będą świeże. Co jest do tego potrzebne? Niewiele składników - sól, koper i woda. Liście winogron marynowane mogą być przechowywane przez dłuższy czas i zachowają wspaniały smak oraz wartości odżywcze.

Warto wiedzieć, że liście przeznaczone do zamarynowania lub ukiszenia powinny być delikatne, świeże, ale również zdrowe - to znaczy bez rozdarć, bez dziur, bez przebarwień. Nie wybierajmy w tym celu zbyt małych liści, ponieważ trudno będzie je później wykorzystać w kuchni. W zbyt mały liść nie da się zawinąć farszu. Powinien on być co najmniej taki jak ludzka dłoń. Nie można ich wykorzystać w kuchni, jeśli zostały poddane działaniu na przykład pestycydów. Sięgajmy po liście z ekologicznych upraw - wówczas będziemy mieć pewność, że są bezpieczne i będą naprawdę zdrowe.

Jak kisić liście winogron?

Kiszone liście winogron na pewno przypadną każdemu do gustu. Proces kiszenia pozwala zakonserwować żywność. Metoda ta opiera się na procesie fermentacji mlekowej. Kiszenie liści winogron wcale nie jest trudne - wystarczy je dokładnie umyć i ułożyć w słoiku, zawijając w ruloniki. Dodaje się do nich przyprawy i zalewa marynatą z dodatkiem soli. Liście winogron kiszone nadają się świetnie na gołąbki, ale nie tylko. Są one wielkim przysmakiem w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Można w nie zawijać różnego rodzaju farsze - nie tylko ryż, ale także kaszę i pokrojone drobno warzywa.

Chociaż winorośl jest ceniona przede wszystkim z uwagi na swoje pyszne owoce, nie można zapominać o tym, jak wiele zdrowotnych właściwości posiadają liście winogron. Właściwości te to między innymi działanie przeciwzapalne oraz przyspieszające gojenie się ran. Liście wykazują również właściwości moczopędne, przeciwzakrzepowe. Z liści można wykonać papkę do nakładania na skórę - na rany lub wypryski. Napar z liści winogron nadaje się zaś do przemywania skóry i włosów. Liście winogrona nie bez powodu są jednak cenione również w kuchni. W takim wydaniu chronią wątrobę i nerki oraz przynoszą ulgę w zespole jelita drażliwego, jak też przy wrzodach żołądka.

Przepisy z liśćmi winogron

Liście winogron najczęściej wykorzystywane są do szykowania gołąbków. Mogą to być nasze tradycyjne gołąbki, tylko zawinięte w liście winogrona zamiast w liście kapusty. Mogą to być również ich mniejsze wersje, czyli greckie dolmades. Tego rodzaju potrawy znane są zresztą pod różnymi nazwami - jako rumuńskie sarmale czy arabskie yebrak. Warto wiedzieć, że na przykład w Grecji gołąbki z liści winogron podawane są albo na zimno, jako przekąska, albo na ciepło, w wersji obiadowej - zwykle z sosem.

W liście winogron można zawijać zarówno farsz wykonany z ryżu, jak i z kaszy. Może to być farsz z dodatkiem mięsa, albo też wegetariański. Można użyć samych warzyw. Nadziewane liście winogron można przygotować zarówno z liści zerwanych samodzielnie i również samodzielnie zamarynowanych czy ukiszonych, jak i skorzystać z liści dostępnych w sklepach - w gotowej wersji kiszonej, nadającej się do wykorzystania w czasie przyrządzania w domu dania.