BBS
4.35 (231)
Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to jedno z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej. Kruche kawałki mięsa z delikatnymi warzywami i aksamitnym sosem, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Danie sprawdzi się zarówno na eleganckim przyjęciu, jak i na świątecznym stole.
boczek 100 g
marchewka 120 g
cebula 110 g
wołowina 1000 g
mąka pszenna 30 g
oliwa z oliwek 10 g
sól 3 g
pieprz 3 g
bulion wołowy 500 ml
czerwone wino 500 ml
czosnek 14 g
koncentrat pomidorowy 30 g
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 2 szt.
Krojenie składników: Marchewki kroimy w talarki, cebulę w piórka, boczek w słupki, a wołowinę w małą kostkę. Wołowinę oprószamy mąką.
Smażenie mięsa: Boczek podsmażamy na oliwie, przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu rumienimy wołowinę, również odkładamy na talerz. Wkładamy marchewkę i cebulę, chwilę smażymy.
Duszenie w piekarniku: Boczek, wołowinę i warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion wymieszany z czerwonym winem, tak aby mięso było przykryte. Dodajemy obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Zmniejszamy temperaturę do 160°C. Przykrywamy i pieczemy 3 godziny, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem.
Porady
- Do boeuf-bourguignon najlepiej sprawdzi się bulion łączący różne elementy - kości i mięso wołowe i cielęce z niewielkim dodatkiem drobiu. Dusimy je na wolnym ogniu z warzywami, które warto wcześniej podpiec w piekarniku lub obsmażyć na patelni. Dzięki temu uzyskamy ciemny bulion o intensywnym smaku, który najlepiej pasuje do naszego dania. Możemy od razu przyrządzić większą ilość, którą później zamrozimy.
Najwygodniej jest przygotowywać to danie w jednym naczyniu, nadającym się zarówno do smażenia na płycie, jak i pieczenia w piekarniku, np. brytfannie, żeliwnym rondlu.
Dla najlepszych efektów polecamy użyć wina burgundzkiego.
Danie powinno mieć dość gęstą konsystencję, w razie konieczności należy je przecedzić i gotując zredukować sos po czym na powrót umieścić składniki w piekarniku.
Danie polecamy podawać z posiekaną natką pietruszki, w towarzystwie chrupiącej bagietki i lampki wytrawnego wina.
Wołowina po burgundzku to typowe danie obiadowe, które zazwyczaj podaje się z gotowanymi ziemniakami lub ziemniaczanym puree. Czasem zestawia się je też z kluskami lub puddingiem yorkshire. Jeśli chcemy podać boeuf-bourguignon tradycyjnie, po francusku, zaserwujmy je z kawałkiem świeżej bagietki i kieliszkiem czerwonego wina. Ogólna zasada jest taka, że im prościej, tym lepiej. Wołowina po burgundzku to danie pełne smaku, które nie wymaga zbyt wielu dodatków. Do samego gulaszu dodaje się popularne warzywa, które duszone w esencjonalnym sosie, zyskują bogaty, delikatny smak. W tradycyjnej wersji w boeuf-bourguignon powinny znaleźć się marchewka, grzyby i cebula lub szalotka. Uzupełnieniem potrawy jest boczek i przyprawy. Podstawą jest jednak dobrej jakości mięso, najlepiej sprawdza się łopatka.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.