Tort czekoladowy

Ocena:

4.4 (194)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Uwielbiamy czekoladę za zniewalający smak i cudowny zapach. Rozpływające się w ustach kostki czekolady przynoszą błogie odprężenie i poprawiają nastrój. Tort czekoladowy to potrójna dawka tego szczęścia. Ciasto czekoladowe, czekoladowy krem, a całość udekorowana grubymi wiórkami czekolady - cudo! Tort mocno czekoladowy uświetni każdą uroczystość. Podpowiadamy, jak zrobić tort czekoladowy. Czas przygotowania: 70 minut + oczekiwanie.

Składniki:

  • gorzka czekolada  400 g

  • śmietana 36%  300 ml

  • cukier puder  2 łyżki stołowe

  • ekstrakt waniliowy  1 łyżeczka

  • masło  200 g

  • mleko  250 ml

  • mąka tortowa  150 g

  • kakao  0.5 szklanki

  • soda oczyszczona  1 łyżeczka

  • proszek do pieczenia  1 łyżeczka

  • jajka  3 szt.

  • brązowy cukier  1.25 szklanki

  • likier kawowy  2 łyżki stołowe

  • herbata  100 ml

  • rum  1 łyżeczka

  • czekolada deserowa  50 g

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowujemy krem do tortu czekoladowego. 200 g gorzkiej czekolady łamiemy na kawałki i wkładamy do miski. Śmietanę kremówkę podgrzewamy razem z łyżeczką ekstraktu waniliowego. Wlewamy do miski z rozkruszoną czekoladą i całość mieszamy, aż czekolada się roztopi, a składniki połączą. Krem studzimy przez około 2 godziny.

    czekolada
  • Krok 2:

    Następnie przygotowujemy ciasto czekoladowe do tortu. Pamiętaj o tym, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. 200g gorzkiej czekolady (najlepiej takiej o 70% zawartości kakao) rozkruszamy na kawałki. Masło podgrzewamy ze szklanką (250 ml) mleka, aż masło się roztopi. Do mleka i masła dorzucamy połamaną wcześniej czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Całość przelewamy do większej miski i studzimy.

    roztapianie-czekolady
  • Krok 3:

    Mąkę tortową, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Do przygotowanej wcześniej masy czekoladowej dodajemy 3 jajka i brązowy cukier. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie do miski dodajemy wszystkie suche składniki i dwie łyżki likieru kawowego, mieszamy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy pergaminem/papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wyrównujemy powierzchnię. Ciasto do tortu czekoladowego pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Regularnie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest jeszcze wilgotne w środku. Gdy patyczek będzie suchy, wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy ciasto na 3 równe blaty.

    tort-czekoladowy-przepis
  • Krok 4:

    Tort czekoladowy musi być odpowiednio nasączony, aby zachował wilgotność. W tym celu przygotowujemy poncz do tortu czekoladowego. 100 mililitrów mocnej, czarnej herbaty mieszamy z rumem. Za pomocą łyżki nasączamy ponczem każdy blat. Blaty przekładamy kremem, formując tort. Tort czekoladowy smarujemy kremem także z boku i na wierzchu. Następnie przygotowujemy wiórki czekoladowe do ozdobienia tortu. 50 g czekolady (gorzkiej bądź deserowej) roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę rozsmarowujemy cienką warstwą na stalowej blaszce (z zewnątrz) i odstawiamy do zastygnięcia. Nożem zeskrobujemy wiórki, którymi ozdabiamy tort czekoladowy według upodobania.

    tort-czekoladowy-przygotowanie

Porady

  • Dobrej jakości czekolada ma błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i delikatny zapach. Podczas łamania słychać charakterystyczny trzask, a powierzchnia w miejscu dzielenia jest gładka.
  • Jak nałożyć krem na tort czekoladowy? Najlepiej, by pierwsza warstwa kremu czekoladowego była cienka. Po jej nałożeniu odstawiamy tort czekoladowy do lodówki do schłodzenia i dopiero potem nakładamy kolejne warstwy kremu. Dzięki temu do kremu nie dostaną się okruszki ciasta.
  • Czekolada zawiera ponad 600 substancji, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Najbardziej wartościowa jest gorzka – im więcej kakao, tym lepiej. Dwie, trzy kostki dziennie zjedzone po głównym posiłku poprawią trawienie i koncentrację, a także dodadzą wigoru. Dietetycy polecają wytrawną z orzechami lub owocami, bo dostarcza dodatkową porcję tłuszczów roślinnych i antyoksydantów.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak ozdobić tort czekoladowy?

Tort czekoladowy można ozdobić na wiele sposobów. Możemy wykorzystać wiórki czekoladowe, grubo zmielone kakao czy drobne słodycze (kostki czekolady, kawałki wafelków). Żeby przełamać kakao, które ma dość wytrawny smak, warto ozdobić tort czekoladowy świeżymi owocami. Jakie owoce do tortu czekoladowego będą najlepsze? Zdecydowanie będą to owoce leśne - truskawki, maliny, jagody lub borówki. Wierzch tortu czekoladowego warto ozdobić także kilkoma listkami mięty. Świeżego kontrastu nada także warstwa owocowa, którą (na przemian z kremem) możemy przełożyć tort czekoladowy - np konfitura lub owocowa żelka. Jak zrobić owocową żelkę do tortu? To bardzo proste. Wybrane owoce (np. truskawki - mogą być mrożone) blendujemy i dodajemy odrobinę cukru. Możemy je chwilę podgotować, aby odparował z nich nadmiar wody, ale nie jest to konieczne. W międzyczasie agar mieszamy z zimną wodą (zgodnie z proporcjami podanymi na opakowaniu) i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do truskawek i mieszamy. Możemy także użyć żelatyny. Truskawki wylewamy do naczynia o średnicy nie mniejszej niż średnica tortu i odstawiamy do stężenia. Tort czekoladowy przekładamy żelką owocową i kremem według wskazówek w przepisie.

Czym nasączyć tort czekoladowy? Jaki poncz do tortu czekoladowego?

Klasycznym sposobem na nasączenie tortu jest poncz. Poncz z herbaty i rumu nada wypiekowi głębokiego, lekko alkoholowego smaku. Tort czekoladowy jednak jest ulubionym ciastem nie tylko dorosłych smakoszy. Jeśli przygotowujesz tort czekoladowy dla najmłodszych, poncz z herbaty i rumu możesz zastąpić prostym syropem z wody, cukru i soku z cytryny.

Jak zrobić czekoladową polewę na tort? Jak polać tort polewą czekoladową?

Polewa czekoladowa i sposób jej przygotowania zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać. Jeśli chcemy, aby tort miał gładką powierzchnię, możemy użyć kremu czekoladowego - tego samego, którym przekładaliśmy tort. Jeśli chcemy uzyskać efekt "ociekającej" polewy (tzw. drip cake), trzeba będzie przygotować osobną polewę. 50 g gorzkiej bądź deserowej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju kokosowego. Kiedy przestygnie, przelewamy ją do rękawa cukierniczego bądź plastikowego woreczka i odcinamy jego róg. Jak zrobić drip czekoladowy do tortu? Krawędzie ciasta polewamy tak, by kropelki polewy ściekały do mniej więcej połowy wysokości tortu.

Przepis na tort czekoladowy pochodzi z marcowego wydanie magazynu "Moje Gotowanie". Znajdziesz w nim także więcej przepisów na słodkości z czekoladą w roli głównej i mnóstwo inspiracji na pyszne dania!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne