REKLAMA

Likier kawowy - przepisy

2 przepisy

likier kawowy Likier kawowy to wyjątkowy alkohol. Jest jednocześnie słodki i gorzki. Likier kawowy najlepiej pić po posiłku – jak każdy likier ma charakter deserowy. Likier kawowy, dzięki kawie będzie dodatkowo lekko pobudzał. Składniki na likier kawowy to kawa, mocny alkohol typu wódka oraz dodatki. Wśród najczęściej występujących dodatków, do likieru dodaje się np. mleko skondensowane. Sprawia ono, że likier kawowy staje się gęstszy, bardziej aksamitny w smaku i delikatniejszy. Klasyczny likier powinniśmy pić w małych, przeznaczonych do tego celu kieliszkach. Pijemy powoli, delektując się smakiem – gęsta konsystencja likieru i poziom słodyczy sprawiają, że picie go małymi łykami jest wręcz wskazane.
Likier kawowy – wspaniały do deserów
Likier kawowy wprost idealnie pasuje do różnych deserów. Najlepszy będzie likier domowej roboty - bardzo prosto go zrobić! Możemy wykorzystać go np. do słodkich kremów. Krem do ciasta, do którego dodamy likier kawowy będzie dużo smaczniejszy. Trzeba jednak uważać, jeśli wśród gości będziemy mieć osoby niepijące. Likier kawowy doskonale będzie też pasował jako słodki akcent po obiedzie. Możemy także wypić kieliszek do deseru – postarajmy się wtedy, żeby ciasto czy krem nie były za słodkie, ponieważ sam likier kawowy będzie wystarczająco słodki.