Lemoniada z geranium

Ocena:

4.49 (162)

  • 15 min.
  • dla 2 osób

Lemoniada z geranium to orzeźwiający napój na gorące dni. Mięta odświeża kubki smakowe. Geranium nadaje aromat cytrusów i anyżku. Spróbuj podczas spotkań w gronie przyjaciół.

Składniki:

  • kumkwat  150 g

  • świeża mięta  1 łyżka stołowa

  • woda  1 szklanka

  • sok pomarańczowy  1 szklanka

  • sok z cytryny  0.5 szt.

  • lód  5 szt.

  • woda  0.5 szklanki

  • cukier  0.5 szklanki

  • pieprz  2 łyżki stołowe

  • geranium  1 łyżka stołowa

Lemoniada z geranium - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Najpierw robimy syrop: w rondelku mieszamy 1/2 szklanki cukru z 1/2 szklanki wody, zagotowujemy, dodajemy lekko pokruszony w moździerzu pieprz, zagotowujemy ponownie i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie przecedzamy przez drobne sitko.
  • Krok 2: Na dnie dzbanka umieszczamy pokrojone w plasterki kumkwaty i liście geranium oraz mięty, ugniatamy je drewnianym tłuczkiem, aby wydobyć soki i aromaty. Zalewamy wodą i napojem pomarańczowym, doprawiamy sokiem z cytryny i słodzimy przygotowanym syropem pieprzowym (w ilości wedle uznania). Lemoniadę podajemy z kostkami lodu. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: krem z kaszy jaglanej z kumkwatem w syropie

Lemoniada z geranium zawiera w przepisie: 

  • różowy pieprz
  • szklankę gazowanego napoju pomarańczowego
  • kostki lodu do podania


 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne