Legumina - przepisy

1 przepis

Legumina to słodki deser, który był najbardziej popularny przed II wojną światową. Przygotowały go nasze babcie i prababcie. Istnieje dużo wariacji i różnych przepisów na leguminę – jedne przypominają ptasie mleczko, drugie suflet, trzecie – galaretkę. Składniki leguminy w zależności od przepisu również mogą bardzo się od siebie różnić. Podczas przygotowania deseru leguminy może wykorzystywać się mleko, jajka, mąka, cukier. Prawie zawsze składniki łączą się z żelatyną i potrzebują chwilę czasu do zastygnięcia. Legumina może być podawana z galaretką lub budyniem, miodem, bakaliami oraz świeżymi owocami: truskawkami, morelami, wiśniami czy jabłkami. Zobacz, jakie są współczesne przepisy na leguminę.

Przepis na leguminę

Legumina tradycyjna

Ten XVIII-wieczny, zazwyczaj mączny (ale niekoniecznie) deser, nieco podobny do angielskiego puddingu, serwowany był po posiłku. Jadano go i na ciepło, i na zimno. Zapiekano i schładzano go w specjalnych ceramicznych formach nieco podobnych do form na baby z kominkiem.

Zobacz także: Ciasto z truskawkami i galaretką

 

Z czego się robiła legumina?

Najsłynniejsza była legumina waniliowa, ale przygotowywano je także z dodatkiem wina, czekolady, startych migdałów, kawy, a nawet suszonego chleba. Leguminy były także przygotowywane na bazie kasz i ryżu oraz czerstwego pieczywa.

 

Legumina przedwojenna

Natomiast zapiekaną leguminę z 1929 r. można było przekroić i przełożyć bitą śmietaną. Ten prosty deser z powodzeniem dotrwał do czasów PRL, ale gdy pojawiły się gotowe budynie czy kisiele, został zapomniany. Warto go dziś przygotować, zwłaszcza że mamy miksery, możemy więc zrezygnować z mąki.