okladka_SIOSTRY_BUKOWSKIE_front-768x1006

Batoniki kokosowe

Ocena:

4.47 (180)

  • 15 min.
  • dla 10 osób
Zdrowa i pyszna przekąska - zabierz ją do pracy i pogryzaj w wolnej chwili.

Składniki:

  • 100 g kaszy kuskus
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • ¼ twarogu półtłustego
  • 1 czubata łyżka serka mascarpone
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • Na polewę:
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego

Batoniki kokosowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kaszę kuskus gotuj na małym ogniu w mleku kokosowym, dodaj miód. Gotuj, ciągle mieszając, aż kasza wchłonie mleko (około 5 minut).
  • Twaróg zmieszaj z serkiem mascarpone. Dodaj do kaszy.
  • Do powstałej masy wsyp 4 łyżki wiórków kokosowych. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze odrobinę wiórków lub mąki kokosowej.
  • Przygotuj polewę: podgrzej mleko kokosowe i rozpuść w nim czekoladę, cały czas mieszając, dodaj syrop klonowy.
  • Z powstałej masy uformuj batoniki i posmaruj je czekoladą. Nie muszą być idealne, to wersja domowa.
  • Batoniki wstaw na godzinę do lodówki.
  • Przepis pochodzi z książki sióstr Bukowskich "Słodko-zdrowe"

Porady

Zobacz też: sernik kokosowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne