Gulasz z dyni

Ocena:

4.51 (151)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gulasz z dyni to wegańska potrawa na jesień – aromatyczna i sycąca. Słodki smak idealnie dopełniają ostre przyprawy, które dodatkowo świetnie rozgrzewają. Danie z poniższego przepisu możecie wykonać z dodatkiem dowolnej dyni. Jednak najłatwiej będzie przyrządzić gulasz z dyni hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki. Potrawa doskonale smakuje z warzywami gotowanymi na parze, kaszą, ryżem lub po prostu z chrupiącą bagietką.

Składniki:

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • marchewka  3 szt.

  • dynia  1 kg

  • olej rzepakowy  15 ml

  • bulion warzywny  200 ml

  • pomidor  0.5 kg

  • słodka papryka  2 g

  • kumin (kmin rzymski)  2 g

  • imbir  2 g

  • kurkuma  2 g

  • chili  1 szt.

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • kolendra  2 g

  • ciecierzyca  200 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Gulasz z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotowanie ciecierzycy: jeżeli chcecie przygotować ją samodzielnie, trzeba dzień wcześniej namoczyć przez noc, a następnie ją ugotować do miękkości.

  • Krok 2:

    Przygotowanie warzyw: marchewki obieramy i myjemy. Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Z dyni hokkaido usuwamy pestki, inny rodzaj dyni trzeba wcześniej obrać ze skórki. Cebulę i czosnek kroimy drobno, a marchewkę i dynię w grubą kostkę o wielkości ok. 2 cm.

  • Krok 3:

    Podsmażanie: w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa, aby lekko się zarumieniły. Podsmażamy je 2–3 min na dużym ogniu, a następnie zmniejszamy moc palnika, wlewamy bulion i przykrywamy gulasz z dyni pokrywką. Gotujemy w ten sposób przez 10 min.

  • Krok 4:

    Pomidory: przelewamy je wrzątkiem i usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do garnka z gulaszem.

  • Krok 5:

    Przyprawy: dodajemy sypkie przyprawy, ziarna kolendry i pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Gotujemy pod pokrywką przez kolejne 5–10 min, aż warzywa będą miękkie.

  • Krok 6:

    Ostatnie dodatki: na koniec wrzucamy ugotowaną wcześniej ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki.

Porady

  • Do gulaszu z dynią można dodać gotową ciecierzycę ze słoika lub z puszki.
  • Ciekawym dodatkiem będzie też mleko kokosowe, zwłaszcza, jeśli lubimy większą ilość sosu.
  • Natkę pietruszki można zamienić na świeżą kolendrę. Zioła można dodać bezpośrednio do gulaszu, ale będą bardziej aromatyczne, jeśli posypiemy nimi potrawę tuż przed podaniem.
  • Warto wcześniej przygotować domowy bulion warzywny. Przydaje się do wielu dań, a zawekowany w słoikach można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
  • Lubicie aromat wędzonej papryki? Śmiało możecie dodać ją do potrawy.
  • Jeżeli obawiacie się, że gulasz z dyni wyjdzie za ostry, zrezygnujcie z papryczki chili.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Mięsny gulasz z dynią

  • Gulasz wołowy z dynią – sposób wykonania jest podobny, z tym że z warzywami należy podsmażyć wołowinę. W tej wersji można zrezygnować z ciecierzycy.
  • Gulasz z kurczaka i dyni – przygotujecie go, dodając do powyższego przepisu 200 g filetów z kurczaka. Dla osób jedzących mięso to pomysł na szybkie i smaczne danie jednogarnkowe.
  • Karkówka w gulaszu z dyni – mięso również należy smażyć z warzywami, ale można wcześniej obtoczyć je w mące. Danie świetnie smakuje posypane świeżą natką pietruszki.

Gulasz z dyni piżmowej

Jest kilka odmian dyni piżmowej. Najbardziej znaną jest pochodząca z Ameryki Środkowej odmiana Butternut – w charakterystycznym kształcie dzwonu. Jest wyjątkowo aromatyczna i zdrowa – to cenne źródło białka, witaminy A i C oraz przeciwutleniaczy. Dynia piżmowa posiada cienką skórkę, którą łatwo obrać – dlatego jest wygodnym składnikiem wielu dań.

Gulasz z dynią piżmową można wstępnie przygotować w garnku, a następnie zapiec w piekarniku. Wysoka temperatura wydobędzie z dyni więcej soku i słodyczy.

Inne dodatki do gulaszu z dyni

  • Bataty – miękkie, rozpadające się słodkie ziemniaki ładnie zagęszczają gulasz i nadają potrawie więcej słodyczy.
  • Soczewica – może zastąpić ciecierzycę, dostarczając podobnej porcji roślinnego białka. Zadba również o gęstą konsystencję dania. W zależności od rodzaju soczewicy trzeba ją namoczyć dzień wcześniej.
  • Pieczarki i papryka – to warzywne dodatki, które dobrze współgrają z innymi składnikami w przepisie. Dzięki nim gulasz z dyni będzie ciekawszy i bardziej kolorowy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne