Pakora z kalafiora - indyjska przekąska

Ocena:

4.49 (170)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pakora to chrupiąca przekąska pochodząca z kuchni indyjskiej. Są to kawałki warzyw zanurzone w cieście z ciecierzycy (besan) i smażone na głębokim oleju. Tradycyjne pakory podawane są często do herbaty. Danie to sprawdzi się również idealnie jako przystawka, serwowana przed daniem głównym. Poznajcie nasz przepis na aromatyczną pakorę z kalafiora.

Składniki:

  • mąka pszenna  3 łyżki stołowe

  • mąka z ciecierzycy  3 łyżki stołowe

  • woda  120 ml

  • proszek do pieczenia  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • kumin (kmin rzymski)  1 szczypta

  • przyprawa curry  1 szczypta

  • słodka papryka  1 szczypta

Pakora z kalafiora - indyjska przekąska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy na 3 minuty do gotującej się wody. Po tym czasie wyławiamy go.

  • Krok 2:

    Mąkę pszenną, mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, przyprawy i lodowatą (to ważne!) wodę miksujemy przez ok. 5 min, tak by powstało nam ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego – musi się porządnie napowietrzyć.

  • Krok 3:

    Zanurzamy w nim różyczki kalafiora i wrzucamy porcjami na dobrze rozgrzany głęboki olej. Kiedy się zezłocą, wyławiamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by pozbyć się nadmiaru oleju. Pakorę podajemy natychmiast.

Porady

Pakora z kalafiora najlepiej smakuje razem z sosem. Dobrze sprawdzi się tu np. sos miętowy, jogurtowy lub koperkowy. Wystarczy dodać do jogurtu naturalnego ulubionych przypraw i ziół i odrobinę soku z cytryny, by przygotować przepyszny dip. Niektórzy spożywają pakorę z dodatkiem ketchupu. Do przygotowania pakory możemy wykorzystać tak naprawdę większość warzyw, na jakie mamy ochotę. Marchewka, papryka czy brokuły sprawdzą się tu równie dobrze. Znana jest również pakora z kurczaka, która smakuje równie dobre jak ta warzywna. Pakora smakuje najlepiej, gdy jest serwowana na ciepło, ponieważ gdy wystygnie, ciasto nie jest już tak chrupiące i mięknie.

Zobacz też: zupa kalafiorowa z selerem i pasternakiem

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pakora zaliczana jest do indyjskich fast foodów. Można ją zjeść zarówno w ekskluzywnych restauracjach jak i na ulicy. W kuchni indyjskiej serwowane są również pakory bez żadnego nadzienia. W ten sposób powstają złociste chrupiące kluseczki. Przepisy na pakorę nieco się od siebie różnią w zależności od regionu Indii. Danie to występuje w kilku odmianach m.in. paneer pakora (pakora z serem), fish pakora (pakora z rybą) czy też phal ka pakora (pakora z owocami). Przekąska ta zdobyła popularność również w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych.

Pakora z warzyw to przekąska, którą mogą spożywać osoby będące na diecie roślinnej. Mąkę z ciecierzycy potrzebną do przygotowania pakory, znajdziemy w sklepach z żywnością orientalną bądź ekologiczną. Możemy również urozmaicić nieco przepis, zmieniając lub dodając ulubione przyprawy, by nasze danie nabrało jeszcze lepszego aromatu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne