Jajka po turecku

Ocena:

5 (1)

  • 20 min.
  • dla 1 osoby
  • średni

Jajka po turecku to pyszny sposób na rozpoczęcie dnia. Na spodzie mamy jogurt grecki z sokiem z cytryny i czosnkiem, jajka w koszulce (poche) i aromatyczny sos maślany z przyprawami. Wierzch wieńczą świeże zioła: natka pietruszki (lub kolendra) i koperek, ale znane są również wersje ze szczypiorkiem. Całość podana jest w orientalnym stylu, z wyczuwalną pikantną nutą, z obowiązkowymi grzankami, które tradycyjnie zastępują sztućce. Zobaczcie przepis na jajka po turecku, które wbrew pozorom robi się łatwo, a wyglądają jak z najlepszej restauracji.

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • jogurt grecki  80 g

  • ocet  15 ml

  • woda  500 ml

  • sok z cytryny  15 ml

  • czosnek  1 ząbek

  • masło  15 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • natka pietruszki  10 listków

  • koperek  1 gałązka

  • chili  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • kumin (kmin rzymski)  1 szczypta

  • grzanki  2 szt.

Jajka po turecku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka i jogurt wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej, wystarczy mniej więcej godzinę przed przygotowaniem dania. Do niewielkiej miseczki przekładamy jogurt (najlepiej grecki), czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, oprószamy solą. Mieszamy dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Sosem jogurtowym smarujemy dno głębokiego talerza (jak do zupy lub talerza z rantem). Miskę z jogurtem można dodatkowo postawić na garnku z wrzącą wodą (tak, żeby naczynie nie stykało się z jej powierzchnią)  i podgrzewamy przez chwilę.

    jajka po turecku - jogurt
  • Krok 2:

    W garnku gotujemy 500 ml wody. Jajka wbijamy do oddzielnych miseczek, trzeba uważać, żeby żółtko nie pękło. Jak woda zacznie wrzeć, dolewamy ocet 10% (ewentualnie może być też sok z cytryny), ustawiamy najmniejszy ogień (ma się tylko delikatnie gotować). Mieszamy wodę - na środku powinien powstać wir. W tym momencie przestajemy mieszać i natychmiast wlewamy 1 jajko. Nie mieszamy. Gotujemy przez 2–3 minuty (żółtko powinno zostać płynne), po tym czasie wyławiamy je łyżką cedzakową lub metalowym sitkiem. W ten sam sposób postępujemy z drugim jajkiem. Gotowe ostrożnie przekładamy na jogurt.

    jajka po turecku - jajko w koszulce
  • Krok 3:

    Na małą patelnię dodajemy masło i oliwę, podgrzewamy na niewielkim ogniu do roztopienia masła. Dosypujemy chili, kumin i kurkumę, mieszamy (można też spotkać wersję z papryką wędzoną i pieprzem kajeńskim). Przesmażenie przypraw zintensyfikuje ich smak, oddadzą też piękny aromat.

    jajka po turecku - sos
  • Krok 4:

    Sosem równomiernie polewamy jajka i jogurt.

    jajka po turecku z sosem
  • Krok 5:

    Wierzch posypujemy świeżo zmielonym pieprzem lub płatkami chili, a także natką pietruszki lub kolendrą i koperkiem albo szczypiorkiem (mogą być to całe listki,  ale można je wcześniej trochę posiekać, koperek i szczypiorek kroimy obowiązkowo). Jajka po turecku podajemy z grzankami z bagietki lub bułki paryskiej (skrapiamy je oliwą i podgrzewamy na suchej patelni do zrumienienia). Pieczywo jest tutaj istotnym dodatkiem, ponieważ w Turcji danie to spożywa się bez użycia sztućców, a składniki nabiera się właśnie grzanką.

    jajka po turecku
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne