5 (1)
Jajka po turecku to pyszny sposób na rozpoczęcie dnia. Na spodzie mamy jogurt grecki z sokiem z cytryny i czosnkiem, jajka w koszulce (poche) i aromatyczny sos maślany z przyprawami. Wierzch wieńczą świeże zioła: natka pietruszki (lub kolendra) i koperek, ale znane są również wersje ze szczypiorkiem. Całość podana jest w orientalnym stylu, z wyczuwalną pikantną nutą, z obowiązkowymi grzankami, które tradycyjnie zastępują sztućce. Zobaczcie przepis na jajka po turecku, które wbrew pozorom robi się łatwo, a wyglądają jak z najlepszej restauracji.
jajka 2 szt.
jogurt grecki 80 g
ocet 15 ml
woda 500 ml
sok z cytryny 15 ml
czosnek 1 ząbek
masło 15 g
oliwa z oliwek 15 ml
natka pietruszki 10 listków
koperek 1 gałązka
chili 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
kumin (kmin rzymski) 1 szczypta
grzanki 2 szt.
Jajka i jogurt wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej, wystarczy mniej więcej godzinę przed przygotowaniem dania. Do niewielkiej miseczki przekładamy jogurt (najlepiej grecki), czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, oprószamy solą. Mieszamy dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Sosem jogurtowym smarujemy dno głębokiego talerza (jak do zupy lub talerza z rantem). Miskę z jogurtem można dodatkowo postawić na garnku z wrzącą wodą (tak, żeby naczynie nie stykało się z jej powierzchnią) i podgrzewamy przez chwilę.
Make eat easy
W garnku gotujemy 500 ml wody. Jajka wbijamy do oddzielnych miseczek, trzeba uważać, żeby żółtko nie pękło. Jak woda zacznie wrzeć, dolewamy ocet 10% (ewentualnie może być też sok z cytryny), ustawiamy najmniejszy ogień (ma się tylko delikatnie gotować). Mieszamy wodę - na środku powinien powstać wir. W tym momencie przestajemy mieszać i natychmiast wlewamy 1 jajko. Nie mieszamy. Gotujemy przez 2–3 minuty (żółtko powinno zostać płynne), po tym czasie wyławiamy je łyżką cedzakową lub metalowym sitkiem. W ten sam sposób postępujemy z drugim jajkiem. Gotowe ostrożnie przekładamy na jogurt.
Make eat easy
Na małą patelnię dodajemy masło i oliwę, podgrzewamy na niewielkim ogniu do roztopienia masła. Dosypujemy chili, kumin i kurkumę, mieszamy (można też spotkać wersję z papryką wędzoną i pieprzem kajeńskim). Przesmażenie przypraw zintensyfikuje ich smak, oddadzą też piękny aromat.
Make eat easy
Sosem równomiernie polewamy jajka i jogurt.
Make eat easy
Wierzch posypujemy świeżo zmielonym pieprzem lub płatkami chili, a także natką pietruszki lub kolendrą i koperkiem albo szczypiorkiem (mogą być to całe listki, ale można je wcześniej trochę posiekać, koperek i szczypiorek kroimy obowiązkowo). Jajka po turecku podajemy z grzankami z bagietki lub bułki paryskiej (skrapiamy je oliwą i podgrzewamy na suchej patelni do zrumienienia). Pieczywo jest tutaj istotnym dodatkiem, ponieważ w Turcji danie to spożywa się bez użycia sztućców, a składniki nabiera się właśnie grzanką.
Make eat easy