Gyros wegetariański

Ocena:

4.43 (194)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 2 osób
Gyros bez mięsa

Składniki:

  • GYROS:
  • 1 opakowanie kotletów sojowych
  • 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • olej do smażenia
  • ZIEMNIACZKI:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki czerwonej czubrycy
  • 3 łyżki przyprawy do ziemniaków
  • 2 łyżki mielonej ostrej papryki
  • garść chilli grys peperonczini
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • papier do pieczenia
  • SAŁATKA:
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 małe pomidory
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • SOS CZOSNKOWY:
  • 1/2 małej cebuli
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 mini kostki czosnkowe
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 opakowanie śmietany (18%)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1łyżka pikantnego keczupu
  • oliwa z oliwek do smażenia

Gyros wegetariański - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kotlety sojowe ugotować do miękkości. Odcedzić i pokroić w drobną kosteczkę. Do głębokiej miski wlać oliwę z oliwek, dodać musztardę. Wymieszać,a potem dodać opakowanie przyprawy do gyrosa. Wymieszać. Do miski wrzucić pokrojone kotlety sojowe. Wymieszać z marynatą gyrosową. Przykryć talerzem i odstawić do lodówki na 2 dni. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Do miski wlać oliwę z oliwek, i wsypać kolejno czubrycę, mieloną ostrą paprykę, przyprawę do ziemniaków. Obtoczyć w tym ziemniaki. Następie żaroodporne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać do niego ziemniaczki. Polać olejem z przyprawami. Posypać chilli grysem peperonczini. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 90 minut (kilkakrotnie w tym czasie obracać ziemniaczki). Paprykę i kapustę pokroić w paski, a pomidory, ogórki i cebulę w kostkę. Wrzucić do miseczki. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Keczup wymieszać z majonezem. Dodać do sałatki i wymieszać. Do małej miski wlać śmietanę. Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać soli i pieprzu. Dodać do śmietany. Wsypać 2 kostki czosnkowe oraz czosnek granulowany i wymieszać. Dodać keczup i majonez i ponownie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojone kotlety sojowe w marynacie smażyć na niedużym ogniu. Podawać z upieczonymi ziemniaczkami, sałatką i sosem czosnkowy (sosem polewamy gyrosa, możemy też "moczyć" w nim ziemniaczki.) Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne