Chili sin carne

Ocena:

4.53 (171)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Chili sin carne to wegetariańska odmiana znanej meksykańskiej potrawy (danie jest jednocześnie wegańskie). Przepis jest prosty, a potrawa treściwa, zaspokoi nawet duży głód. Do tego to świetna propozycja na zimne dni, ponieważ jest aromatyczna i zdecydowanie rozgrzewająca, ale można ją jeść przez cały rok. Podstawą są fasola i pomidory, pozostałe składniki można dodać z tego, co akurat mamy w lodówce. Sprawdźcie naszą propozycję na chili bez mięsa.

Składniki:

  • pomidor  600 g

  • koncentrat  100 g

  • cebula  1 szt.

  • biała fasola  1 puszka

  • fasola czerwona  2 puszki

  • kukurydza konserwowa  1 puszka

  • soczewica czerwona  120 g

  • marchewka  2 szt.

  • chili  5 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • czosnek  2 ząbki

  • olej  10 ml

Chili sin carne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie warzyw: pomidory myjemy, sparzamy, zdejmujemy skórę i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy, a cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

  • Krok 2:

    Smażenie chili: rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią cebulę, solimy do smaku, jak się zeszkli (po kilku minutach nie niedużym ogniu), startą marchew, smażymy przez kilka minut, często mieszając, a potem dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, chili, kuminem i czosnkiem. Dusimy 15 minut, a potem wrzucamy soczewicę suszoną i gotujemy przez kolejne 10 minut.

  • Krok 3:

    Fasola: do potrawy dodajemy białą i czerwoną fasolę z puszki, a także kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Ponownie przyprawiamy do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Na koniec chili sin carne można ozdobić kawałkami jalapeno, posiekaną kolendrą lub listami roszponki.

Porady

  • Chili sin carne można przygotowywać z różnych składników, jednak podstawą jest czerwona fasola, z dodatkiem białej. Sprawdzi się też soczewica, która zagęści danie – tak, jak w naszym przepisie, a także czarna fasola.
  • Do chili sin carne można wykorzystać również suszone fasole, tylko trzeba je namoczyć przez całą noc i ugotować, co znacznie wydłuża czas przygotowania potrawy.
  • Można przygotować je również z tartym selerem, ziemniakami pokrojonymi w kostkę (wtedy będzie stanowić samodzielne danie) – warzywa podsmażamy – i granulatem sojowym, sprawdzi się też chili sin carne z tofu. Tak naprawdę mogą znaleźć się w nimi dowolne warzywa. Ważne jest odpowiednie doprawienie potrawy, tak, żeby była pikantna lub chociaż z lekko wyczuwalną ostrą nutą.
  • Pomidory świeże możemy zastąpić tymi z puszki lub dobrej jakości passatą.
  • Chili sin carne może być też farszem do naleśników, pieczonej papryki, tortilli, taco shells.
  • Podajemy jako samodzielne danie lub z ryżem albo kawałkiem jakościowego pieczywa.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Chili sin carne – to warto wiedzieć

Chili sin carne jest wegetariańską odmianą tradycyjnego chili con carne, czyli wersji z mięsem mielonym. Potrawa ta pochodzi z Meksyku, ale popularność zyskała również w Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza w Teksasie. Traktowana jest jako fast food. Chili często podawane jest w taco shells, czyli chrupiących, kukurydzianych plackach, które kształtem przypominają muszle. Bez problemu można je kupić w polskich sklepach. Można podawać je również w plackach tortilli lub w towarzystwie nachos, które można zrobić samodzielnie w domu. Często wierzch chili sin carne posypuje się serem, np. cheddarem i oblewa kwaśną śmietaną, żeby złagodzić ostry smak.


Dlaczego warto jeść paprykę chili

Przez jakiś czas funkcjonował mit, że papryka chili wywołuje wrzody żołądka i źle wpływa na układ pokarmowy, ze względu na swoją ostrość. Na szczęście teraz już wiemy, że ta informacja ma niewiele wspólnego z rzeczywistością.


Za ostrość w papryce odpowiada kapsaicyna, jej zawartość różni się w zależności od gatunku tego warzywa. Pikantny smak określa się za pomocą skali Scoville’a, wprowadzonej w 1912 roku, w sposób organoleptyczny. Jest to najpopularniejsza metoda, choć dostępne są również inne, np. analityczna. Kapsaicyna ma silne właściwości antyoksydacyjne, czyli opóźniające starzenie się komórek, obniża również ryzyko chorób wieńcowych i udaru mózgu. Co ciekawe ma pozytywny wpływ na odchudzanie i oczyszczenie organizmu z toksyn. Ma również działanie dezynfekcyjne (wyciąg stosowany jest na rany), przeciwzapalne i przeciwbólowe. A to tylko niewielka część właściwości prozdrowotnych papryki chili.


Najpopularniejsze odmiany papryki chili to: pepperoni (podłużna, czerwona, rzadziej zielona), jalapeno (czerwona i częściej używana zielona), tabasco (czerwona i żółta), habanero (czerwona, pomarańczowa, żółta – najostrzejsza z okrągłych), kajeńska (podłużna, zielona i jasnoczerwona).

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne