Placek jabłkowy z kruszonką

Ocena:

4.47 (160)

  • 1 godz. 30 min.
Placek jabłkowy z kruszonką

Składniki:

  • KRUSZONKA I NADZIENIE:
  • 7,5 dag miękkiego masła
  • 7,5 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 15 dag mąki
  • 50 dag jabłek (antonówki lub renety)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • CIASTO:
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • masło do formy

Placek jabłkowy z kruszonką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Placek jabłkowy z kruszonką
  • Na kruszonkę masło mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto palcami, tworząc grudki. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry.
  • Skrapiamy sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Na ciasto: masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka i szczyptę soli, miksujemy. Dodajemy skórkę z cytryny, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i mleko.
  • Mikserem wyrabiamy ciasto. Formę o śr. 28 cm smarujemy masłem, wlewamy ciasto. Jabłka układamy na powierzchni, posypujemy brązowym cukrem z cynamonem, a potem kruszonką. Pieczemy 50 min.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: jagodzianki z lukrem i kruszonką

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne