Placek jabłkowy z kruszonką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Placek jabłkowy z kruszonką
Na kruszonkę masło mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto palcami, tworząc grudki. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry.
Skrapiamy sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Na ciasto: masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka i szczyptę soli, miksujemy. Dodajemy skórkę z cytryny, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i mleko.
Mikserem wyrabiamy ciasto. Formę o śr. 28 cm smarujemy masłem, wlewamy ciasto. Jabłka układamy na powierzchni, posypujemy brązowym cukrem z cynamonem, a potem kruszonką. Pieczemy 50 min.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!