REKLAMA

Krupnik

5 przepisów

krupnik

Krupnik, choć jest jedną z tradycyjnych polskich zup, stosunkowo rzadko gości dziś na naszych stołach. Wiele osób nie pała do niego sympatią, gdyż kojarzy im się z niewysublimowaną stołówkową kuchnią i brakiem jakichkolwiek walorów smakowych. Może po prostu nigdy nie jedli dobrego krupniku? Tak naprawdę jest to zupa, która potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyć i przekonać do siebie nawet największego przeciwnika. Wystarczy tylko nauczyć się ją przyrządzać. Istnieje wiele wariantów krupniku, w tym te klasyczne: krupnik na żeberkach,  krupnik z grzybami i kurczakiem, krupnik z pęczakiem i sercami drobiowymi oraz mniej typowe, ale równie smaczne: jarski krupnik z cukinią lub krupnik z ciecierzycą i kapustą.

Krupnik: przepisy

Choć znajdziemy dziesiątki rozmaitych przepisów na krupnik, sednem tej zupy zazwyczaj są 3 składniki: wywar mięsny, kasza i jarzyny. Niekiedy w miejscu kaszy pojawia się ryż (krupnik ryżowy), niekiedy też wywar mięsny zastępowany jest warzywnym. Częstymi  składnikami krupników są także suszone grzyby i świeża zielenina.

Bez względu na wariant, jaki wybierzemy, krupnik to zawsze danie treściwe, gęste, niezwykle pożywne i sycące, rozgrzewające, dodające witalności i krzepy. Ze względu na te właściwości zupa krupnik to idealna opcja obiadowa na jesienny i zimowy czas. To także doskonały sposób na zaspokojenie głodu i dostarczenie pokaźnej dawki energii dla osób narażonych na duży wysiłek.

Najbardziej udane i najczęściej polecane receptury na krupnik? Przepis na krupnik tradycyjny otwiera naszą listę. Możemy go ugotować na mięsie wieprzowym z kością (np. krupnik na żeberkach wieprzowych) albo na drobiu (np. krupnik na skrzydełkach kurczaka, indyka lub gęsi). Nie zawsze jednak musimy przygotowywać wywar od początku. Oszczędzającą czas i pracę opcją jest krupnik na rosole, który został nam z innego obiadu.

W krupniku tradycyjnym powinno znaleźć się dużo jarzyn, ziemniaki oraz przyprawy. Istotnym elementem dania jest też oczywiście kasza. Większość receptur mówi, że powinniśmy użyć do niego drobnej kaszy jęczmiennej perłowej. Niektórzy jednak zastępują ją pęczakiem. Jeśli już o pęczaku mowa, warto zwrócić uwagę na inny wyśmienity, a jednocześnie bardzo prosty wariant potrawy, czyli krupnik z pęczakiem i sercami drobiowymi.

Dość szybką i łatwą w przygotowaniu, a zarazem bardzo ciekawą smakowo opcją jest krupnik z grzybami i kurczakiem. Kilka suszonych podgrzybków lub prawdziwków, duża szczypta wędzonej papryki oraz świeży koperek lub natka pietruszki podkręcą smak zupy, a mięso kurczaka, marchewki, pory, selery, ziemniaki i kasza zadbają o pożywność dania.

Wśród przepisów na krupnik nie może też zabraknąć opcji wegetariańskich. Krupnik bez mięsa gotujemy na dużej ilości różnorodnych warzyw, dodajemy sporo ziół i przypraw, suszone grzybki, wybraną odmianę kaszy, opcjonalnie łyżkę kwaśnej śmietany albo masła i gotowe. Warto przetestować również niebanalny przepis na jarski krupnik z cukinią.

Jak ugotować dobry krupnik?

Jak ugotować dobry krupnik? Najważniejsze, co musimy zrobić, to zadbać o kilka podstawowych, esencjonalnych składników, dzięki którym uzyskamy głębię smaku. Posiekana lub starta na dużych oczkach tarki włoszczyzna, cebulka, czosnek, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, majeranek, zielenina, suszone grzybki – dzięki tym składnikom nasz krupnik stanie się wybornym daniem.

Jeśli chodzi o sposób przygotowania, każdy krupnik robi się podobnie. Zaczynamy od obgotowania mięsa, następnie dodajemy warzywa, przyprawy, potem ziemniaki i kaszę, na koniec podkręcamy smak naszej zupy dowolnymi dodatkami.

Z czym jeść krupnik?

Krupnik możemy zjeść bez niczego. Zawiera i sycącą kaszę, i ziemniaki, więc istnieje duża szansa, że po spożyciu dużego talerza takiej zupy poczujemy się w pełni najedzeni. Jednak jeśli mamy ochotę, nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy skonsumowali nasz krupnik z jakimś dodatkiem, szczególnie, gdy jesteśmy mocno głodni. Z czym jeść krupnik? Najlepiej pasuje do niego świeży, dobry swojski chleb. Możemy też sięgnąć po chrupiącą kajzerkę, grzankę z masłem ziołowym, proziaki lub pikantny pasztecik.