Mus z czarnych porzeczek

Ocena:

4.47 (194)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Mus z czarnych porzeczek na wyrazistym czekoladowo-migdałowym spodzie. Wspaniały deser bez użycia piekarnika na upalny, wakacyjny dzień.

Składniki:

  • kruche ciasteczka w polewie czekoladowej  350 g

  • kakao  1 łyżka stołowa

  • masło  100 g

  • migdały  50 g

  • czarna porzeczka  600 g

  • żółtko  6 szt.

  • cukier  350 g

  • wanilia  1 szt.

  • śmietana kremówka  1 l

  • cukier puder  150 g

  • żelatyna  3 łyżeczki

Mus z czarnych porzeczek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na spód: ciastka wkładamy do torebki foliowej i za pomocą wałka kruszymy, ale niezbyt drobno. Okruchy ciastek łączymy z kakao, stopionym masłem i migdałami. Gdy masa się połączy, przekładamy ją na dno tortownicy (o śr. 23–26 cm) i dociskamy palcami. Wkładamy do lodówki, aby spód stężał.

  • Krok 2:

    Na mus: 400 g oczyszczonych porzeczek rozgniatamy widelcem, po czym przecieramy, najlepiej za pomocą młynka do warzyw (aby pozbyć się skórek i ew. resztek szypułek). Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem (możemy to zrobić w kąpieli wodnej). Łączymy z przecierem z porzeczek. Z laski wanilii wydobywamy ziarenka, wrzucamy je do zimnej śmietanki i ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem.

  • Krok 3:

    Bitą śmietanę łączymy z kremem jajeczno-porzeczkowym i połową odłożonych owoców. (Jeżeli chcemy deser przechować trochę dłużej, możemy dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie, lecz przy tej ilości śmietany nie jest to konieczne).
    Mus wykładamy na przygotowany spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godz. Przed podaniem dekorujemy pozostałymi porzeczkami.

Porady

Zobacz przepis na: mus jabłkowy do słoików

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne