Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: ok. 50 minut
Porcja: 340 kcal
Składniki:
1 i 1/2 kg udek królika
3 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki
6 łyżek oliwy
1/2 l bulionu mięsnego
2 listki laurowe
2 ziemniaki
marchewka
2 pomidory
200 ml wytrawnego białego wina
4 świeże figi
sól, pieprz
Królik z figami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Udka królika umyć, natrzeć solą i pieprzem. Czosnek i warzywa obrać. Czosnek posiekać, cebule pokroić w piórka, ziemniaki w plasterki, marchewkę na małe kawałki, pomidory na ćwiartki.
Oliwę rozgrzać w rondlu, obsmażyć udka królika ze wszystkich stron, wyjąć. Wrzucić cebulę i czosnek, przesmażyć.
Dodać ziemniaki, marchewkę i pomidory, posypać natką, smażyć kilka minut. Dodać udka królika i listki laurowe, wlać bulion, oprószyć solą i pieprzem, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut, aż królik będzie miękki.
Wlać wino, dodać pokrojone figi, dusić jeszcze ok. 10 minut. Przyprawić do smaku.