Królik

14 przepisów

krolik

Królik nie bez powodów jest polecany do podawania małym dzieciom. Jego mięso posiada korzystne dla zdrowia właściwości zdrowotne. Ceni się je ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, potasu oraz żelaza. Należy do najbardziej delikatnych, lekkostrawnych, niskokalorycznych i chudych mięs. Znajduje się w nim stosunkowo niewiele tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. Królika doceniają zwłaszcza Francuzi, gdzie jego mięso jest uznawane za narodowy przysmak. Przedstawiamy ciekawe inspiracje na smakowite potrawy z królika.

Inne z kolekcji: dziczyzna

Jak przyrządzić królika?


Mięso królika nie jest łatwe do przyrządzenia, zwłaszcza dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę kulinarną. Stosunkowo łatwo można je przesuszyć lub przypalić. Problematyczny bywa także charakterystyczny zapach królika, który dla wielu osób jest nieakceptowalny. Na szczęście przestrzegając kilku zasad, można przygotować delikatne, smaczne i soczyste mięso z królika.


Kluczową kwestią dotyczącą przyrządzania królika jest sporządzenie marynaty. Mięso powinno znajdować się w niej przez kilkanaście godzin, dzięki czemu nabierze atrakcyjnego smaku i aromatu, a także zmięknie. W składzie marynaty może znaleźć się np. wino, musztarda, bulion, sok pomarańczowy, ocet balsamiczny, śmietana, maślanka oraz przyprawy. Czym przyprawić mięso z królika? Świetnie sprawdzą się m.in. majeranek, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, zmielona słodka papryka, pieprz, czosnek, cebula i gałka muszkatołowa.


Królik smakuje również świetnie w połączeniu z różnego typu sosami, np. sosem własnym, sojowym, pomidorowym, grzybowym, musztardowym, koperkowym czy śmietankowym. Wybornie komponuje się także podawany z ryżem, makaronem, kaszami, grzybami czy oliwkami.


Mięso królika świetnie nadaje się do duszenia razem z masłem klarowanym oraz warzywami, takimi jak np. marchewka, seler, por, papryka czy pietruszka. Zamarynowanego królika można także piec w piekarniku – aby nie wyszedł suchy, koniecznie należy umieścić go w folii lub znajdującym się pod pokrywką naczyniu żaroodpornym. Królik może służyć poza tym do przygotowania pysznego gulaszu czy pieczeni.


Co zrobić z gotowanego mięsa królika?


Gotowane mięso z królika może zostać wykorzystane do zrobienia rosołu czy pysznej potrawki, czyli mięsa w sosie własnym zabielonego śmietaną i podanego z warzywami. Można także przygotować smaczny pasztet z królika, wybornie smakujący w połączeniu z pieczywem i kiszonym ogórkiem. Najlepiej dodać do niego takie składniki jak boczek i gęsi smalec.


Przepisy na mięso z królika


Przedstawiamy kilka interesujących pomysłów na dania z królika. Doskonały w smaku wychodzi królik w sosie własnym z dodatkiem smalcu. Jest to duszona potrawa, która świetnie sprawdza się zwłaszcza w okresie wielkanocnym. Najlepiej podać królika w tej postaci razem z buraczkami i ziemniakami. Na Wielkanoc warto także przygotować wzbogacony mięsem królika żurek na cielęcinie z maślanym purée. Wychodzi wyśmienity, zdrowy i sycący, jeżeli gotuje się go ze sporą ilością włoszczyzny oraz z dodatkiem grzybów i jajek.


Warte polecenia są również kotlety mielone z królika smażone na słoninie. Mięso w tej wersji smakuje wyśmienicie zamarynowane w winie oraz aromatycznych ziołach. Najlepiej na mielone nadają się polędwiczki z królika. Równie wykwintna potrawa to królik w sosie z czerwonego wina, duszony razem z porem, marchewką i pieczarkami. Mięso królika można także dusić w sosie z białego wina, musztardy, śmietany, wywaru drobiowego i aromatycznych przypraw.


Królik z porem w sosie musztardowym to doskonały pomysł na niedzielny czy świąteczny obiad. Najlepiej wychodzi smażony na maśle klarowanym. Można podać go z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.


Jak przechowywać mięso z królika?


Aby mięso królika nie nie zepsuło, powinno być przechowywane w lodówce przez maksymalnie pięć dni. Przed umieszczeniem należy je dokładnie owinąć czystą ściereczką lub papierem, aby uniknąć jego wysychania.