Makaron ze szparagami i krewetkami

Ocena:

5 (4)

  • 50 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Makaron ze szparagami i krewetkami jest delikatny w smaku, podkręcony świeżą natką pietruszki i czosnkiem. Lekko słodkawe, duszone w maśle owoce morza oraz chrupiące, zielone łodygi świetnie komponują się z długimi wstążkami typu fettuccine lub tagliatelle. Ta elegancka potrawa sprawdzi się na wykwintny obiad lub kolację dla dwojga, np. z lampką schłodzonego białego wina. Makaron ze szparagami i krewetkami to danie, którego koniecznie musicie spróbować.

Składniki:

  • krewetki  200 g

  • zielone szparagi  250 g

  • makaron tagliatelle  125 g

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • masło czosnkowe  10 g

  • czosnek  10 g

  • białe wino  30 ml

  • natka pietruszki  15 g

  • śmietana 30%  125 ml

  • pieprz  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

Makaron ze szparagami i krewetkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Krewetki (tygrysie lub białe) myjemy w zimnej bieżącej wodzie i obieramy. Główkę odcinamy ostrym nożem, a następnie podważamy palcem pancerzyk. Na koniec delikatnie ściskamy krewetkę wzdłuż grzbietu, wyciągamy ciemną żyłkę i ponownie płuczemy. W ten sposób uzyskujemy gotowe mięso. Możemy też kupić już obrane krewetki, dzięki czemu przygotowanie potrawy będzie dużo szybsze.

  • Krok 2:

    Czosnek obieramy z łupin, a główki miażdżymy tępą końcówką noża i siekamy na drobno (możemy też przecisnąć go przez praskę). Natkę pietruszki dokładnie myjemy i siekamy (sprawdzi się też koperek).

  • Krok 3:

    Szparagi (najlepsze będą zielone) płuczemy w zimnej wodzie i usuwamy zdrewniałą końcówkę (wystarczy delikatnie ją wygiąć, żeby łykowata część się przełamała). Główki odcinamy, a łodygę kroimy na mniejsze kawałki o wielkości ok 3-4 cm.

  • Krok 4:

    Do większego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gdy będzie się gotować, wsypujemy makaron (np. tagliatelle lub fettuccine, jednak możemy wybrać inny, ulubiony rodzaj) i gotujemy al dente. Na ostatnie 4 minuty wrzucamy łodygi szparagów, a następnie odcedzamy wodę z garnka. Warzywa i makaron umieszczamy z powrotem w naczyniu, wlewamy 15 ml oliwy z oliwek i mieszamy, aż wszystko dokładnie pokryje się tłuszczem.

  • Krok 5:

    Na większej patelni (ok. 28 cm średnicy) umieszczamy masło i resztę oliwy, ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy się już rozgrzeje, dodajemy czosnek i smażymy przez 1 minutę (staramy się go nie przypalić, w przeciwnym razie będzie gorzki). Dorzucamy obrane krewetki i smażymy na nieco większej mocy palnika, co chwilę mieszając (jednak nie za długo, maksymalnie 1-2 minuty, ponieważ mogą stać się gumowate).

  • Krok 6:

    Pod koniec dodajemy białe wino (możemy je zastąpić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny), doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy śmietankę 30%. Całość zagotowujemy.

  • Krok 7:

    Ugotowany makaron ze szparagami przekładamy na patelnię, dodajemy szparagowe główki i ustawiamy naczynie na niższej mocy palnika. Mieszamy, aż sos delikatnie zgęstnieje.

  • Krok 8:

    Makaron ze szparagami i krewetkami przekładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, np. z grillowaną bagietką oraz lampką schłodzonego, musującego wina.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne