Ciasto Kinder country - bez pieczenia

Ocena:

4.13 (284)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto kinder country to pomysł na smaczny i szybki deser bez pieczenia, który smakiem do złudzenia przypomina popularny batonik. Przygotowuje się je niezwykle prosto – na bazie herbatników, śmietany kremówki i serka mascarpone. Ważnym składnikiem jest także ryż preparowany, który możemy zastąpić miodowymi chrupkami zbożowymi. Takie ciasto bez pieczenia z powodzeniem można serwować na przyjęciach, urodzinach, świętach, a także kinderbalach.

Składniki:

  • śmietana 30%  350 ml

  • mascarpone  250 g

  • herbatniki  200 g

  • czekolada mleczna  200 g

  • biała czekolada  200 g

  • ryż preparowany  500 g

Ciasto kinder country - bez pieczenia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie spodu: foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej pierwszą warstwę herbatników.

  • Krok 2:

    Przygotowanie masy z białej czekoladowej: białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie zimną śmietanę kremówkę mascarpone ubijamy na sztywny krem. Połowę przekładamy do osobnej miski. Powoli wlewamy białą czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy do masy ryż preparowany (zostawiając nieco do dekoracji) i mieszamy delikatnie szpatułą.

  • Krok 3:

    Przygotowanie masy z mlecznej czekolady: roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę i po przestudzeniu miksujemy z drugą połową śmietanowej masy.

  • Krok 4:

    Składanie ciasta: na herbatniki wykładamy masę z białą czekoladą, wyrównujemy, układamy drugą warstwę herbatników. Dodajemy masę z czekoladą mleczną. Wierzch posypujemy ryżem preparowanym lub płatkami.

Porady

  • Nasz przepis na ciasto kinder country rekomendujemy przygotować na formie o wymiarach 30 x 25 cm lub tortownicy 24-26 cm. 
  • Ważnym składnikiem naszej propozycję na kinder country są miodowe chrupki zbożowe, np. Kangus. Opcjonalnie możemy je zastąpić ryżem preparowanym lub płatkami owsianymi 
  • Wierzch ciasta kinder country bez pieczenia można udekorować świeżymi owocami, np. truskawkami, malinami czy porzeczkami.
  • Spód ciasta kinder country możemy przyrządzić z herbatników, ale także z pokruszonych ciasteczek kruchych. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto kinder country fit 

Ciasto kinder country bez pieczenia to pyszny deser na przyjęciu, spotkaniu w gronie rodzinnym, kinderbalu czy też po prostu do kawy lub herbaty. Niestety, z uwagi na wykorzystane składniki jest on dość kaloryczny. Niemniej jednak możemy przygotować kinder country w wersji fit na bazie jogurtów naturalnych (400 g), ricotty (125 g), kakao (20 g), miodu (15 g), serka waniliowego bez cukru (150 g), żelatyny lub agar-agar (10 g), wody (75 ml) i ryżu preparowanego (100 g). Na początku przygotowujemy masę waniliową – jogurt grecki łączymy z serkiem wanilinowym i połową ricottą, a następnie wlewamy do foremki i wstawiamy do lodówki.  Dalej zabieramy się za przygotowanie masy czekoladowej: jogurt grecki mieszamy z kakao i drugą połową ricotty oraz z miodem i żelatyną rozpuszczoną wcześniej w wodzie. Następnie masę czekoladową wlewamy na masę waniliową, po czym całość posypujemy ryżem preparowanym i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne