Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 30 minut Porcja: 400 kcal
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
szklanka Drobnego Cukru do pieczenia
6 jajek
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do tortownicy
1/2 litra śmietany kremówki
3/4 szklanki Cukru pudru
4 żółtka
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1/2 słoika konfitury pomarańczowej l
łyżka pokrojonych pistacji (niesolonych)
łyżka płatków migdałowych
Tort pomarańczowy z pistacjami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier. Mieszając dodawać po kolei żółtka. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Masę nałożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą małej tortownicy. Piec 30 minut w temp. 180°C. Wystudzić.
Krem i dekoracja: zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Biszkopt przekroić na cztery krążki. Skropić sokiem z pomarańczy.