Getty Images/iStock
5 (4)
Krem oreo do tortu jest przyjemnie słodki i chrupiący. To idealne połączenie kruchych, kakaowych herbatników, przełożonych waniliową masą, z aksamitnym serkiem mascarpone oraz słodką bitą śmietaną. Jest wyjątkowo puszysty, dlatego doskonale sprawdzi się do biszkoptowych lub bezowych blatów, a nawet jako samodzielny deser. Jak go zrobić? Poniżej podajemy przepis na krem z ciasteczkami oreo, który zawsze się udaje.
mascarpone 500 g
śmietana 36% 500 ml
oreo 110 g
Śmietana kremówka (najlepsza będzie 36%) i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Ciasteczka oreo kruszymy na drobne kawałki (możemy umieścić je w woreczku strunowym, a następnie rozgnieść wałkiem lub krótko zmiksować w malakserze). Warto również przygotować je samodzielnie z przepisu na domowe ciasteczka oreo – będą zdecydowanie zdrowsze.
Śmietankę przelewamy do miski z wysokimi brzegami i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Jeśli lubimy słodsze kremy, możemy pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.
W oddzielnej misce umieszczamy serek mascarpone. Miksujemy go bardzo krótko na niskich obrotach (zbyt długo ubijany stanie się rzadki). Dodajemy pokruszone oreo i mieszamy łyżką do połączenia.
Ubitą śmietanę dodajemy do serka z ciasteczkami i krótko mieszamy, aż wszystko się połączy.
Gotowy krem oreo do tortu od razu wykładamy na biszkopt (np. biszkopt kakaowy), a następnie ciasto chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny, aż masa nieco zgęstnieje.