Krem z białej czekolady

Ocena:

4.41 (196)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Krem z białej czekolady do tortu, kanapek i nie tylko. Gładki, słodki i taki prosty do przygotowania. Zobacz, jak zrobić szybki krem z białej czekolady. 

Składniki:

  • biała czekolada  150 g

  • śmietana kremówka  200 ml

Krem z białej czekolady - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Śmietankę kremówkę podgrzewamy w garnuszku z grubszym dnem.

    Mleko śmietanka
  • Krok 2:

    Białą czekoladę siekamy drobno i dodajemy do śmietanki, raz po raz mieszając, aby czekolada całkowicie się rozpuściła. 

    Biała czekolada
  • Krok 3:

    Krem przestudzamy i wkładamy do lodówki na minimum 1,5 h. Po tym czasie ubijamy mikserem lub blenderem ręcznym, przekładamy do pucharków, aby podać go jako deser lub do rękawa cukierniczego, aby udekorowac ciasto lub deser.

     

     

    Biała czekolada rękaw cukierniczy

Porady

  • ​​​​Do przygotowania kremu z białej czekolady użyj dobrej jakości czekolady. Postaw na czekoladę z tłuszczem czekoladowym, a nie z dodatkiem olejów roślinnych.
  • Krem z białej czekolady można wzbogacić o dodatek serka - świetnie sprawdzają się włoskie nabiały, jak mascarpone czy ricotta. 
  • W niektórych przepisach na krem czekoladowy z białej czekolady dodaje się też mleko w proszku - ten składnik zagęści mocniej deser i nada mu charakterystycznego smaku, a masa czekoladowa będzie gęstsza (na 200 g czekolady dodajemy ok. 30 g mleka w proszku).
  • Krem z białej czekolady pasuje do wielu ciast np. biszkoptów, rolad, a także tortów i babeczek. Doskonale sprawdzi się do przełożenia wafli oraz smarowania pieczywa. Może być bazą do innych deserów zobacz przepis na: kuleczki rafaello i ciasto rafaello bez pieczenia.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Krem z białej czekolady do tortu

Tort z białą czekoladą to doskonała propozycja na urodziny, komunię oraz wesele. Jak zrobić masę z białej czekolady? 150 g białej czekolady zetrzyj na grubych oczkach tarki i włóż do miseczki. Podgrzej, ale nie gotuj, 250 ml 30% śmietanki i wlej do czekolady. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Zimną mieszankę włóż na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i wymieszaj masę. Przełóż do większego naczynia, dodaj łyżkę cukru pudru, 250 ml zimnej 30% śmietanki, szczyptę soli oraz 250 g serka mascarpone i ubijaj do czasu, aż krem stanie się lekki i puszysty. Tak przygotowanym kremem możesz smarować tort.

Krem z bitej śmietany i białej czekolady 

100 g białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj 50 ml śmietanki 30% i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. 200 ml zimnej, 30% śmietanki ubij. Dodaj łyżkę cukru pudru i wymieszaj, a następnie porcjami dodaj masę czekoladową i dokładnie, ale delikatnie mieszaj całość. Krem wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie krem z bitej śmietany i białej czekolady będzie gotowy do dekorowania ciast i deserów. 

Szybki krem z białej czekolady 

Krem z białej czekolady można modyfikować zgodnie z preferencjami smakowymi. Zachęcamy do przygotowania kremu z białej czekolady z dodatkiem cynamonu, który zrobisz w kilka minut. 100 g białej czekolady zetrzyj na grubych oczkach tarki. Zalej 1/3 szklanki ciepłej, 30% śmietanki, dodaj 1/3 łyżeczki cynamonu i wymieszaj. Roztopioną masę odstaw do wystudzenia. Masę przełóż do większego naczynia, dodaj 100 ml zimnej śmietanki 30% oraz łyżkę cukru pudru i ubijaj, do czasu, aż masa stanie się puszysta. Krem z dodatkiem cynamonu gotowy. Można przełożyć nim ciasto biszkoptowe lub udekorować babeczki. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne