Krem z porów, gruszek i boczku z nutą curry

Ocena:

4.47 (181)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Delikatny por z gruszką w połączeniu z boczkiem i curry to świetny pomysł na zupę krem.

Składniki:

  • boczek wędzony  200 g

  • masło  100 g

  • gruszki  3 szt.

  • ziemniaki  2 szt.

  • bulion warzywny  1.3 l

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • por  3 szt.

  • przyprawa curry  3 g

  • śmietana 36%  100 ml

Krem z porów, gruszek i boczku z nutą curry - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gruszki obieramy, czyścimy z gniazd  nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Z umytych porów odcinamy białe części  i siekamy w plasterki.

  • Krok 2:

    Gotowanie: w garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wrzucamy pory i gruszki. Obsmażamy je przez 3 min, po czym dorzucamy ziemniaki i curry. Zalewamy wszystko rosołem lub wywarem. Gotujemy ok. 30 min.

  • Krok 3:

    Krem: doprawiamy zupę solą i pieprzem. Miksujemy ją na gładki krem, powoli dolewając śmietanę.

  • Krok 4:

    Pieczenie boczku i pora: zielone części pora kroimy ostrym nożem na cieniutkie plasterki. Boczek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i mieszamy delikatnie z 3–4 łyżkami posiekanych porów. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na nim cienką warstwę boczku z porami i prażymy na złoto, przez 10–15 min. Przekładamy na sitko, aby odcedzić tłuszcz.

  • Krok 5:

    Podanie: gorącą zupę krem serwujemy obsypaną porowo-boczkową mieszanką.

Porady

Do wytrawnych kremowych zup gruszki wnoszą słodycz i odświeżają  korzeniowe smaki – doskonałym przykładem jest krem z zapomnianej brukwi, przyprawiony chrzanem i przełamany słodką i dojrzałą gruszką.

Do kremu z powyższego przepisu można podsmażyć kawałki gruszek  z boczkiem i dodać je do zupy w takiej postaci lub podłożyć kilka cienko skrojonych na mandolinie gruszkowych plastrów pod piekący się boczek z porami.

Gruszki bardzo lubią dodatek świeżej szałwii, rozmarynu, tymianku, cząbru, ostrej papryki – warto ich używać  przy przyrządzaniu kolejnych wersji gruszkowych zup (oraz innych dań).

Przepis autorstwa Agaty Wojdy pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2016 

Zobacz też: Zupa krem z kalafiora, marchewki i ziemniaków

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne