Włoski krem z ciecierzycy

Ocena:

4.49 (178)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Pyszny,bardzo sycący włoski krem z ciecierzycy.

Składniki:

  • Opakowanie suchej ciecierzycy ( namoczonej przez noc) ok 400 g
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól,pieprz
  • 30 ml naparu z rozmarynu
  • makaron
  • szklanka bulionu warzywnego

Włoski krem z ciecierzycy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Namoczoną ciecierzycę gotujemy do miękkości.Odcedzamy i odkładamy 1/4 cieciorki do osobnej miseczki.
  • W osobnym garnuszku na oliwie szklimy czosnek i cebulkę.Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i pomidory z puszki i szklankę bulionu. Gotujemy na małym ogniu i wlewamy napar z rozmarynu suszonego ( do szklanki wsypujemy łyżkę rozmarynu i zalewamy wrzątkiem,czekamy aż się zaparzy,odcedzamy na sitku). Całość miksujemy na krem i dodajemy resztę ciecierzycy.
  • Doprawiamy do smaku i podajemy z ulubionym makaronem!

Porady

Zobacz też: dania z ciecierzycy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne