Sałatka na krakersach

Ocena:

4.37 (167)

  • 40 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Sałatka na krakersach powstaje z warstw: tuńczyka, żółtego sera oraz jajek, przekładanych chrupiącymi słonymi ciasteczkami. Często podawana jest w czasie uroczystych imprez rodzinnych, ze względu na wyeksponowany składnik jajeczny, będzie miłym akcentem na Wielkanoc. Posypana posiekanym szczypiorkiem wspaniale prezentuje się na świątecznym stole. Sprawdźcie, jak w prosty sposób można zrobić warstwową sałatkę z tuńczykiem na krakersach!

Składniki:

  • tuńczyk  1 szt.

  • jajka  4 szt.

  • sery  80 g

  • majonez  150 g

  • szczypiorek  20 g

  • krakersy  27 szt.

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Sałatka na krakersach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: myjemy je, przekładamy do garnka i gotujemy na twardo, przez około 10 minut. Zalewamy je zimną wodą na kilka minut. Wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy ze skorupki. Kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i ścieramy je na tarce. Odkładamy je na później. Następnie powtarzamy czynność z białkami, które przekładamy do oddzielnej miseczki i łączymy z 75 g majonezu, solą oraz pieprzem.

  • Krok 2:

    Ser żółty: ścieramy go na tarce o drobnych oczkach. Następnie mieszamy z 75 g majonezu.

  • Krok 3:

    Tuńczyk: przekładamy go razem z olejem do naczynia. Rozdrabniamy go widelcem.

  • Krok 4:

    Szczypiorek: myjemy go i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie siekamy go na drobne kawałki.

  • Krok 5:

    Składanie sałatki: na dużym talerzu układamy 9 szt. krakersów.  Nakładamy na nie ser żółty z majonezem. Przykrywamy je kolejną warstwą 9 krakersów. Następnie rozprowadzamy na nich rozdrobnionego tuńczyka. Układamy ostatnią warstwę 6 krakersów i smarujemy je wcześniej przygotowanymi startymi białkami. Całość dekorujemy startymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.

  • Krok 6:

    Schładzanie: sałatkę na krakersach wkładamy na 4 godziny (czas nie jest wliczony w czas przygotowania sałatki) w lodówce.

Porady

  • Sałatkę na krakersach możemy przygotować również z dodatkiem kukurydzy, papryki, cebuli, lub ogórków kiszonych. Składniki te nie tylko wzbogacą jej smak, ale również podniosą jej wartość odżywczą.
  • Nie pomijajmy etapu schładzania sałatki. Podana na zimno o wiele lepiej smakuje niż na ciepło. Dodatkowo zostawiając ją na 4 godziny w lodówce dajemy czas składnikom, żeby mogły się przegryźć, a krakersy wtedy przyjemnie zmiękną.
  • Na wierzch sałatki warstwowej warto ułożyć plasterki rzodkiewki lub ćwiartki ugotowanego jajka. Możemy udekorować ja również majonezem wyciśniętym z worka cukierniczego. Tak przygotowana sałatka będzie wspaniale się prezentować.
  • Sałakę z tuńczykiem na krakersach przechowujemy w lodówce maksymalnie 3 dni. Pamiętajmy, żeby wcześniej dokładnie przykryć ją folią do żywności.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka na krakersach –inne warianty?

Sałatka na krakersach jest banalnie prosta i szybka w wykonaniu. Dodatkowo składniki do jej przygotowania znajdziemy w każdym supermarkecie. Niestety nie każdy z nas przepada za tuńczykiem. Okazuje się, że możemy z łatwością zastąpić go innymi produktami. Poniżej podajemy kilka pomysłów:

  • sałatka na krakersach z szynką i porem  – zamiast ryby, dodajemy pokrojony por z szynką i majonezem. Pamiętajmy, żeby przed wymieszaniem składników, polać pora wrzątkiem. Dzięki temu będzie on łagodniejszy w smaku,
  • sałatka na krakersach z kurczakiem – pierś kurczaka kroimy na drobne kawałki, a następnie smażymy. Możemy wzbogacić jej smak o pieprz ziołowy lub słodką paprykę. Podczas składania sałatki, mięso nie może być ciepłe,
  • sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem – wystarczy, że umyte oraz pokrojone pieczarki podsmażymy na maśle. Następnie odstawiamy je do ostygnięcia i łączymy z pozostałymi składnikami. Ugotowane jajka przygotowujemy w ten sam sposób, jak w podstawowym przepisie na sałatkę na krakersach.

Sałatka na krakersach – z czym ją podać?

Sałatka na krakersach idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację, a także jako przystawka przed obiadem. Obecność krakersów, jajek oraz majonezu powoduje, że jest ona wyjątkowo sycąca. Możemy ją podawać w towarzystwie lekkich dodatków takich jak:

Świetnie smakuje również z kiszonymi lub konserwowymi ogórkami. Warto postawić ją na stole obok domowych przetworów warzywnych.

Co można zrobić z krakersami?

Krakersy możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Możemy użyć ich do przygotowania słonych przekąsek, które świetnie sprawdzą się na przyjęciach na stojąco. Szczególnie polecamy wypróbować kanapki na krakersach z dodatkiem:

  • pomidora oraz awokado,
  • szynki i ogórka,
  • gruszki oraz sera dojrzewającego,
  • tuńczyka i kukurydzy.

Krakersy możemy posmarować również domowej roboty pastą. Najlepiej sprawdzi się tutaj:

  • pasta serowa – do jej wykonania potrzebujemy startego sera żółtego, majonezu, pieprzu oraz soli. Wszystkie składniki dokładnie łączymy,
  • pasta z makreli – wystarczy oczyszczoną z ości rybę rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z majonezem, jogurtem naturalnym i przyprawami,
  • pasta z awokado – jest banalnie prosta w wykonaniu. Powstaje na bazie dojrzałego awokado oraz twarożku,
  • pasta z suszonych pomidorów – suszone pomidory i serek naturalny rozdrabniamy za pomocą ręcznego blendera. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Słone ciasteczka często serwujemy jako smaczną przekąskę na wieczór filmowy, czy imprezę. Warto podać je w towarzystwie takiego sosu jak: 

  • sos serowo-czosnkowy,
  • sos serowy,
  • sos pomidorowy,
  • sos ziołowy.

Idealnie sprawdzą się również do przygotowania szybkich deserów oraz ciast bez pieczenia. To świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają piekarnika w domu. Poniżej podajemy kilka słodkich propozycji:

  • ciasto 3–bit – to wspaniałe połączenie kruchych krakersów, masy budyniowej oraz gorzkiej czekolady,
  • ciasto balowe – skrywa w sobie krem kajmakowy oraz słone ciasteczka,
  • rafaello – powstaje na bazie krakersów przełożonych pysznym kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne