Tekst, przepisy i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka greenmorning.pl, asystentka sesji: Ewa Michalska
4.49 (174)
Kofta, czyli chrupiące kuleczki z warzyw, jest wegańską potrawą, którą robi się dość szybko, a przede wszystkim ławo. W towarzystwie ryżu lub kaszy będzie świetnym pomysłem na codzienny obiad lub na spotkanie ze znajomymi. Można ją również podać z dipem jako przekąskę na imprezę. Panierowana sezamem najlepiej smakuje z domowym sosem tzatziki. Podajemy sprawdzony przepis na warzywne pulpeciki.
ziemniaki 1 szt.
kapusta 1 l
natka pietruszki 1 pęczek
mąka z ciecierzycy 0.75 szklanki
olej 1 szklanka
asafetyda 0.5 łyżeczki
nasiona kolendry 1.5 łyżeczki
kumin (kmin rzymski) 1.5 łyżeczki
goździki 5 szt.
kardamon 2 szt.
pieprz 0.5 łyżeczki
kurkuma 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
wiórki kokosowe 3 łyżki stołowe
sezam 3 łyżki stołowe
Przyprawy: wszystkie przyprawy w ziarenkach wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy, aż zaczną mocno pachnieć i ściemnieją o kilka tonów. Gdy przyprawy ostygną, wyłuskujemy ziarenka kardamonu i wszystkie uprażone ziarna mielimy w młynku. Mieszamy z asafetydą i kurkumą.
Warzywa: kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy, ziemniaka ścieramy na tarce (nie solimy). Odciskamy warzywa z nadmiaru płynów. Mieszamy razem, dodajemy przyprawy, trochę soli, wiórki kokosowe i tyle mąki z ciecierzycy, żeby móc lepić zwarte kulki.
Lepienie i smażenie kofty: wilgotnymi dłońmi lepimy 20 kulek i obtaczamy je w ziarenkach sezamu, smażymy w głębokim rozgrzanym tłuszczu, mieszając delikatnie, aż powoli osiągną ciemnozłoty kolor. Podajemy z sosem tzatziki, w którym maczamy pulpety.
Porady
- Prażenie przypraw – żeby uniknąć spalenia przypraw, dodaj do mieszanki ziarna sezamu. Kiedy się zezłoci, oznaczać to będzie, że również pozostałe ziarna są gotowe.
- Lepienie kulek – im mniej mąki z ciecierzycy dodasz do kofty, tym będą one smaczniejsze. Dodaj jej tylko tyle, ile potrzeba, by kulki się nie rozpadały podczas smażenia.
- Jeśli chcemy mieć pełny posiłek zamiast przekąski, możemy zalać kofty gorącym sosem pomidorowym (jak do spaghetti) i podać po 10 min., kiedy lekko w nim zmiękną, z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.
- Jeśli nie masz pod ręką asafetydy, dodaj ½ łyżeczki suszonej cebuli i ½ łyżeczki suszonego czosnku.
- Zamiast oleju możesz także smażyć kofty wegetariańskie na maśle klarowanym. Sprawdzi się też olej kokosowy.
Kofta to danie popularne zwłaszcza w kuchni arabskiej, bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. To rodzaj kotlecików lub pieczeni, zwykle z baraniny, ale też wołowiny, kurczaka czy jagnięciny. Z kolei kofta wegetariańska lub wegańska przyrządzana jest zwykle z sera (np. ser paneer), ziemniaków lub innych jarzyn.
Dużą popularnością cieszy się grecka kofta (to nadziane na patyk mielone kotleciki, które zazwyczaj piecze się na grillu ) i indyjska (zazwyczaj wegetariańska), różnią się stosowanymi przyprawami.
Warzywne pulpeciki mogą być wykorzystane do kebaba lub tortilli, natomiast ulepione w większe kotlety to dobry pomysł na wegetariańskie burgery.
Jako że kofta to danie popularne w wielu kuchniach świata, przepisów na nią jest wiele. W większości podstawowym składnikiem jest mięso mielone, do którego dodaje się jajko, przyprawy oraz cebulę. Zależnie od regionu i kuchni, dodaje się także kaszę bulgur, warzywa czy np. żółty ser (do kasarli kofte).
W Indiach, gdzie szczególnie popularna jest kofta wegetariańska, zamiast mięsa wykorzystuje się ser paneer, ziemniaki lub nawet banany. Z wymieszanych składników przyrządza się kulki bądź płaskie kotleciki, które są smażone, pieczone na grillu lub w piecu albo duszone. Gotowe kotleciki podaje się najczęściej z ryżem bądź pieczywem.
Najpopularniejszym sposobem podania jest kofta z sosem tzatziki. Przepis na tzatziki jest bardzo prosty: kubek naturalnego greckiego jogurtu (lub wegańskiego odpowiednika) mieszamy do smaku ze startym świeżym ogórkiem i ząbkami czosnku, niewielką ilością oliwy oraz solą, pieprzem i posiekanymi świeżymi ziołami, jak mięta czy koperek. Dobrym dodatkiem do kofty będzie także ajvar. Ajvar to pasta ze słodkiej papryki, bakłażanów (lub cukinii), czosnku i octu, doprawiona pieprzem i chili.
-25% na asortyment dostępny w butiku w Krakowie i na slowglow.pl/sklep. Dostawa gratis. Promocja nie łączy się z innymi obniżkami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena serum Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 169,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 126,75 zł. Najniższa cena kremu Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 259,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 194,25 zł. Najniższa cena pilingu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 39,99 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 29,99 zł. Najniższa cena zestawu świec ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 157,50 zł. Cena zestawu po zastosowaniu rabatu - 118,13 zł. Najniższa cena świecy ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 241,50 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 181,13 zł. Najniższa cena balsamu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30dni przed obniżką - 119,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 89,25 zł. Produkty marki Polemika widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł
Rabat 20% na produkty do pielęgnacji twarzy skłonnej do niedoskonałości. Oferta obejmuje wybrane produkty z linii Calendula, Clearly Corrective oraz Anti-Blemish. Rabat dostępny w sklepach stacjonarnych i na kiehls.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.