Kotlety sojowe – przepis

Ocena:

4.49 (194)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kotlety sojowe à la schabowe wyglądają apetycznie i świetnie smakują w tradycyjnym zestawie obiadowym. Można podać je z ziemniakami i surówką, a także jako dodatek do sałatki lub ryżu z warzywami. Warto przygotować ich więcej. Jest duża szansa, że na sojowe kotlety usmażone w złotej i chrupiącej panierce skuszą się nie tylko wegetarianie.

Składniki:

  • bulion warzywny  2 l

  • kotlety sojowe  200 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • papryka wędzona  5 g

  • tymianek  2 g

  • mąka  200 g

  • jajka  2 szt.

  • bułka tarta  200 g

  • olej rzepakowy  60 ml

Kotlety sojowe – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotowanie w bulionie: w dużym garnku podgrzewamy bulion warzywny, wrzucamy do niego kotlety sojowe i gotujemy przez ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy je i odkładamy na talerz, aby przestygły. Delikatnie odciskamy nadmiar wody.

  • Krok 2:

    Przyprawy: kotlety posypujemy z obydwu stron solą, pieprzem, papryka i tymiankiem.

  • Krok 3:

    Panierka: w trzech osobnych miskach przygotowujemy składniki na panierkę: mąkę, jajka i bułkę tartą. Kotlety najpierw obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.

  • Krok 4:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety sojowe smażymy z jednej i drugiej strony przez ok. 2–3 min. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Porady

  • Do dużych kotletów à la schabowe potrzebne są kotlety sojowe big steak – dla 4 osób wystarczą 4 sztuki. W ten sam sposób można zrobić także więcej mniejszych kotletów sojowych (wtedy na 4 porcje potrzeba ok. 16 sztuk).
  • Panierkę można przygotować także z płatków kukurydzianych, otrębów pszennych, żytnich lub wiórków kokosowych. Dobrze smakuje z dodatkiem sezamu, pestek słonecznika lub mielonych orzechów.
  • Bulion warzywny najlepiej przygotować samodzielnie z włoszczyzny i aromatycznych przypraw, takich jak czosnek, liść laurowy, ziele angielskie czy natka pietruszki. Domowy bulion można zawekować w słoikach lub zamrozić w specjalnych pojemnikach lub torebkach.
  • Przyprawy można dodać również do jajka – sól, pieprz, słodką lub ostrą paprykę i np. oregano lub zioła prowansalskie.
  • Aby kotlety sojowe były wegańskie, należy zrobić panierkę bez jajka. Można zastąpić je aquafabą, czyli wodą po gotowaniu ciecierzycy, lub zamiast tradycyjnej panierki przygotować ciasto naleśnikowe na mleku roślinnym.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Mielone kotlety sojowe w panierce

Aby kotlety sojowe miały jeszcze bardziej wyrazisty smak, można zblendować je razem z przyprawami, a dopiero potem obtoczyć w panierce i usmażyć na złoty kolor. Poniżej proste wskazówki:

  • Kotlety lub granulat sojowy zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min. Wyjmujemy, studzimy i odciskamy nadmiar wody.
  • Obieramy 2 ząbki czosnku i jedną małą cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę siekamy w kostkę.
  • Z papryczki chili wyjmujemy nasiona i kroimy ją na pasterki.
  • Przestudzone kotlety sojowe blendujemy z powyższymi składnikami – czosnkiem, cebulą i papryką. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, natkę pietruszki lub świeżą kolendrę.
  • Formujemy kotlety, obtaczamy je w panierce, spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju.

Z czym podawać kotlety sojowe?

Kotlety sojowe można podać tak, jak mięsne:

Kotlety sojowe sprawdzą się także jako ciepła przekąska, maczana w sosie BBQ, słodko–kwaśnym, serowym lub aioli.

Inne potrawy z kotletów sojowych

  • Flaczki z kotletów sojowych – to gęsta i rozgrzewająca potrawa na bazie bulionu warzywnego. Kotlety sojowe po ugotowaniu kroimy w paski. Do flaczków dodajemy ulubione przyprawy i koncentrat pomidorowy. Zagęszczamy mąką.
  • Sojowa sałatka gyros – przygotowujemy ją na wzór sałatki gyros z kurczakiem. Kotlety sojowe moczymy w gorącej wodzie (lub bulionie), odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z przyprawą do gyrosa i łyżką oleju. Odstawiamy na noc do lodówki, a następnego dnia robimy warstwową sałatkę zgodnie z podstawowym przepisem. Jeśli zależy nam na tym, aby w składnikach nie było produktów pochodzenia zwierzęcego, przygotowujemy wegański majonez z mleka sojowego.
  • Gulasz wegetariański – to pożywne danie pełne warzyw i przypraw. Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek, pieczarki, paprykę i marchewkę. Dodajemy ugotowane i pokrojone na kawałki kotlety sojowe oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, sosem sojowy, a na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne