Korzeń imbiru
17 przepisów

Korzeń imbiru od wieków używany jest z powodzeniem w kuchni azjatyckiej. Jednak Europa również coraz chętniej sięga po tę przyprawę. I całe szczęście, bo imbir to nie tylko źródło unikalnego smaku, ale przede wszystkim mnóstwa prozdrowotnych właściwości.
Przepisy z wykorzystaniem korzenia imbiru

Kimchi to rodzaj koreańskiej kiszonej kapusty. Kimchi jest zupełnie inna niż ta, którą robimy i jemy od lat – ostra, słona, kwaśna, nieprawdopodobnie aromatyczna. Łatwa w przygotowaniu, superzdrowa i wszechstronna kulinarnie. Kimchi to idealne źródło witamin i minerałów na przedwiośniu.
Kimchi

Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą to pomysł na łatwy, odżywczy i orientalny posiłek. Taki bezmięsny obiad zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale w przepisie nie ma żadnych składników odzwierzęcych, więc to też danie dla wegan.
Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą

Tarta migdałowa z kremem z nerkowców i figami to propozycja na wegańskie ciasto a w dodatku ciasto bez glutenu. Miks mąk: migdałowe, owsianej i ryżowej sprawi, że to doskonała propozycja dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Ciekawy krem z orzechów nerkowca, dzięki moczeniu ich i połączeniu z nasionami chia, będzie niezwykle aksamitny. Taka tarta migdałowa z figami to idealna propozycja nie tylko dla wegan!
Tarta migdałowa z kremem z nerkowców i figami

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi to smak i aromat orientu. Popularne danie w wersji mięsnej proponujemy w nowej, roślinnej odsłonie. Wegański przepis na king pao tofu to propozycja na przekąskę lub w większej porcji - na wegetariański obiad. Marynowane tofu jest pożywną bazą, ryż jaśminowy uzupełnia kaloryczność, a chrupiące orzeszki i papryczki podkręcają teksturę i smak dania, jakim jest king pao tofu. Wypróbujcie koniecznie ten wegański przepis na specjał kuchni syczuańskiej!
Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Ryż basmati jest niezwykle delikatny. Doprawiony cytryną i posypany orzeszkami ziemnymi przyjemnie orzeźwia w ciepłe dni.
Pilaw cytrynowy z fistaszkami i smażonym kalafiorem

Sernik z rabarbarem to marzenie dla fanów serników i sezonowego kwaskowatego rabarbaru. Ciasto z rabarbarem w takiej serowej wersji zaskoczy pysznym smakiem! Spód z herbatników idealnie komponuje się z serową masą - bardzo kremową i aksamitną, a także rabarbarowym wierzchem. Sernik z rabarbarem nie jest za słodki, po prostu jest bajeczny! Wypróbujcie ten przepis nie tylko na specjalne okazje - sernik z rabarbarem urozmaici niejedno rodzinne spotkanie.
Sernik z rabarbarem

Curry z kaszy jaglanej i kurczaka to nasza wariacja na temat pożywnych dań kuchni indyjskiej. Do gorącego i aromatycznego gulaszu wykorzystaliśmy tym razem kaszę jaglaną, która ma właściwości rozgrzewające, i kurczaka. Wszystko to podlane pysznym sosem pomidorowym i posypane świeżą kolendrą. To świetne danie, które szybko się przygotowuje. A do tego jest sycące!
Curry z kaszy jaglanej i kurczaka

Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym to propozycja na słodki podwieczorek z sezonowymi owocami. Dodatek orzechów nadaje ciastu większej chrupkości. Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym sprawdzi się idealnie na rodzinne spotkania.
Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym

Pad thai z tofu to ekspresowe bezmięsne danie dla miłośników orientalnych smaków. Źródłem białka są tu soja i orzeszki ziemne, choć w mniejszym stopniu. Kto nie może jeść fistaszków, posypuje danie pad thai sezamem.
Pad thai z tofu

Potpourri z kurczakiem to pyszne, orientalne danie. Przygotowując je wyruszycie w kulinarną podróż po Persji. Potpourri z kurczakiem to danie jednogarnkowe, które zachwyci smakiem miłośników egzotycznych przypraw: dhansak masala. Całość wieńczy posiekana świeża mięta i kolendra. Potpourri z kurczakiem idealnie sprawdzi się jako danie na nieformalne spotkanie.
Potpourri z kurczakiem

Orientalna kasza owsiana z bobem to gratka dla smakoszy azjatyckich smaków. Ostrości daniu nadaje świeżo starty imbir oraz czosnek. Intensywnie słony smak to zasługa sosu sojowego. Używanie mrożonego bobu sprawia, że danie staje się całoroczną przekąską. Orientalna kasza owsiana z bobem sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa.
Orientalna kasza owsiana z bobem
Inne z kolekcji: imbir
Korzeń imbiru: właściwości
Korzeń imbiru to nie tylko świetna przyprawa, ale także bogactwo korzystnych dla organizmu właściwości. Wspomaga on układ trawienny – likwiduje wzdęcia i ma działanie rozkurczowe. Sok z korzenia imbiru jest rozwiązaniem dla niejadków, gdyż pobudza apetyt. Oprócz wspomagania układu pokarmowego działa zbawiennie na układ moczowy.
Korzeń imbiru to sprzymierzeniec kobiet. Łagodzi bowiem bóle miesiączkowe. Warto więc pić napar lub herbatę z imbiru podczas menstruacji, kiedy dokuczają dolegliwości bólowe. Pomaga również w zwalczaniu migreny, która częściej jest przypadłością kobiet. Nie tylko łagodzi towarzyszące jej mdłości, ale także może zmniejszać częstość ataków, jeśli pijesz go regularnie.
Uczniowie, studenci i osoby chcące jak najdłużej zachować świeżość umysłu również powinni regularnie sięgać po imbir. Korzeń imbiru wpływa bowiem pozytywnie na koncentrację. Wynika to z poprawy ukrwienia mózgu. Co więcej, roślina ta uważana jest w wielu krajach za afrodyzjak.
Jak przechowywać imbir w korzeniu?
Korzeń imbiru najlepiej przechowywać w lodówce. Jednak dla zachowania jego dłuższej świeżości oraz wyrazistego aromatu najlepiej zawinąć go w folię spożywczą lub papierowy ręcznik. Do lodówki należy włożyć suchy korzeń. Jeśli wcześniej go umyjesz, dokładnie wytrzyj i osusz przed schowaniem. Imbir w lodówce może być przechowywany nawet do trzech tygodni. Korzeń imbiru można także mrozić. Wówczas najlepiej włożyć go do specjalnych woreczków do mrożenia. Można wcześniej pokroić go w mniejsze kawałki lub w drobną kostkę.
Do czego pasuje imbir?
Korzeń imbiru jest bardzo aromatyczną przyprawą i dodatkiem do wielu dań i napojów. Co od razu przywołuje na myśl korzeń imbiru? Herbata, najlepiej ta z cytryną i malinami w jesienny wieczór. Oczywiście do herbaty imbir pasuje bezapelacyjnie. Jednak można robić także napary z imbiru, np. w połączeniu z cytryną. Latem dodaj go do chłodnej cytrynowej lemoniady z cukrem lub miodem. Imbir świetnie sprawdzi się również w słodkich wypiekach. Wówczas lepiej stosować go w zmielonej formie. Wyrazisty, świeży aromat tej przyprawy sprawia, że jest świetnym dodatkiem do mięs. Dobrze komponuje się z wieprzowiną i drobiem. Często używany jest w połączeniu z owocami morza. Imbir sprawdza się w różnych daniach z wykorzystaniem ryżu. Korzeń imbiru to idealny dodatek do rozgrzewających jesiennych i zimowych zup. Z powodzeniem możesz dodawać go także do sosów i marynat.
Korzeń imbiru: przepisy
Domowa chińszczyzna bez imbiru nigdy nie będzie tak wyrazista i orientalna w smaku jak z jego dodatkiem! Imbir to także składnik tradycyjnego dania kuchni koreańskiej, czyli kimchi, które w polskich restauracjach staje się coraz bardziej popularne. Jednak sposobów na wykorzystanie imbiru jest zdecydowanie więcej. Można zrobić z nim np. jajko w sosie curry z groszkiem i dahl z soczewicą. Świetnym daniem dla wielbicieli aromatycznej kuchni Dalekiego Wschodu bez wątpienia będzie także orientalna kasza owsiana z bobem doprawiona imbirem.
Artykuły powiązane
Przez żołądek do... zdrowia! Pyszne sposoby na wzmocnienie odporności
Jesień stoi pod znakiem dyni, grzybów, rozgrzewających zup i... nasilonych objawów przeziębienia. Gdy tylko nastają chłodniejsze dni, coraz częściej czujemy osłabienie. Słusznie wtedy zaczynamy się zastanawiać, jak temu zapobiec i często sięgamy po wyroby farmaceutyczne, które pomogą nam wzmocnić odporność. Tymczasem o wzmocnienie odporności warto zadbać domowymi sposobami – smacznie i naturalnie.
Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Znamy 7 niezastąpionych składników
Domowa przyprawa do piernika nie musi być trudna w przygotowaniu. Najczęściej wystarczy połączyć ze sobą kilka korzennych przypraw, które kojarzą się z zapachem świąt Bożego Narodzenia. Warto pamiętać, że przyprawy korzenne niegdyś były symbolem dobrobytu i kojarzyły się z towarami luksusowymi. Obecnie większość składników jest dostępnych na każdą kieszeń. Zdradzamy, jakie 7 składników stworzą idealną domową przyprawę do piernika.