Korzeń imbiru

21 przepisów

iStock-880760584

Korzeń imbiru od wieków używany jest z powodzeniem w kuchni azjatyckiej. Jednak Europa również coraz chętniej sięga po tę przyprawę. I całe szczęście, bo imbir to nie tylko źródło unikalnego smaku, ale przede wszystkim mnóstwa prozdrowotnych właściwości.

Inne z kolekcji: imbir

Korzeń imbiru: właściwości

Korzeń imbiru to nie tylko świetna przyprawa, ale także bogactwo korzystnych dla organizmu właściwości. Wspomaga on układ trawienny – likwiduje wzdęcia i ma działanie rozkurczowe. Sok z korzenia imbiru jest rozwiązaniem dla niejadków, gdyż pobudza apetyt. Oprócz wspomagania układu pokarmowego działa zbawiennie na układ moczowy. 

Korzeń imbiru to sprzymierzeniec kobiet. Łagodzi bowiem bóle miesiączkowe. Warto więc pić napar lub herbatę z imbiru podczas menstruacji, kiedy dokuczają dolegliwości bólowe. Pomaga również w zwalczaniu migreny, która częściej jest przypadłością kobiet. Nie tylko łagodzi towarzyszące jej mdłości, ale także może zmniejszać częstość ataków, jeśli pijesz go regularnie. 

Uczniowie, studenci i osoby chcące jak najdłużej zachować świeżość umysłu również powinni regularnie sięgać po imbir. Korzeń imbiru wpływa bowiem pozytywnie na koncentrację. Wynika to z poprawy ukrwienia mózgu. Co więcej, roślina ta uważana jest w wielu krajach za afrodyzjak. 

Jak przechowywać imbir w korzeniu?

Korzeń imbiru najlepiej przechowywać w lodówce. Jednak dla zachowania jego dłuższej świeżości oraz wyrazistego aromatu najlepiej zawinąć go w folię spożywczą lub papierowy ręcznik. Do lodówki należy włożyć suchy korzeń. Jeśli wcześniej go umyjesz, dokładnie wytrzyj i osusz przed schowaniem. Imbir w lodówce może być przechowywany nawet do trzech tygodni. Korzeń imbiru można także mrozić. Wówczas najlepiej włożyć go do specjalnych woreczków do mrożenia. Można wcześniej pokroić go w mniejsze kawałki lub w drobną kostkę.

Do czego pasuje imbir?

Korzeń imbiru jest bardzo aromatyczną przyprawą i dodatkiem do wielu dań i napojów. Co od razu przywołuje na myśl korzeń imbiru? Herbata, najlepiej ta z cytryną i malinami w jesienny wieczór. Oczywiście do herbaty imbir pasuje bezapelacyjnie. Jednak można robić także napary z imbiru, np. w połączeniu z cytryną. Latem dodaj go do chłodnej cytrynowej lemoniady z cukrem lub miodem. Imbir świetnie sprawdzi się również w słodkich wypiekach. Wówczas lepiej stosować go w zmielonej formie. Wyrazisty, świeży aromat tej przyprawy sprawia, że jest świetnym dodatkiem do mięs. Dobrze komponuje się z wieprzowiną i drobiem. Często używany jest w połączeniu z owocami morza. Imbir sprawdza się w różnych daniach z wykorzystaniem ryżu. Korzeń imbiru to idealny dodatek do rozgrzewających jesiennych i zimowych zup. Z powodzeniem możesz dodawać go także do sosów i marynat.

Korzeń imbiru: przepisy

Domowa chińszczyzna bez imbiru nigdy nie będzie tak wyrazista i orientalna w smaku jak z jego dodatkiem! Imbir to także składnik tradycyjnego dania kuchni koreańskiej, czyli kimchi, które w polskich restauracjach staje się coraz bardziej popularne. Jednak sposobów na wykorzystanie imbiru jest zdecydowanie więcej. Można zrobić z nim np. jajko w sosie curry z groszkiem i dahl z soczewicą. Świetnym daniem dla wielbicieli aromatycznej kuchni Dalekiego Wschodu bez wątpienia będzie także orientalna kasza owsiana z bobem doprawiona imbirem.