Esther Clark

Pączki z dżemem malinowym

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 5 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Pączki z dżemem malinowym to sposób na uniesienie tradycyjnego karnawałowego deseru do rangi dzieła sztuki cukierniczej. Smażone drożdżowe kulki przykrywa apetyczny, bladoróżowy lukier. Deser posypany jest liofilizowanymi owocami. Nie zawiedzie też puszyste ciasto – w jego wnętrzu znajduje się intensywnie czerwona konfitura. Zaskoczcie gości zaproszonych na tłusty czwartek i przygotujcie efektowne pączki z nadzieniem malinowym.   

Składniki:

  • mleko  130 ml

  • wanilia  1 szt.

  • mąka pszenna  500 g

  • cukier drobny  40 g

  • sól morska  1 łyżeczka

  • drożdże  7 g

  • jajka  3 szt.

  • masło  120 g

  • olej  1 l

  • konfitura malinowa  350 g

  • cukier puder  400 g

  • barwnik spożywczy  2 krople

  • maliny liofilizowane  20 g

Pączki z dżemem malinowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mleko: podgrzewamy w rondelku razem z rozciętą laską wanilii. Powoli doprowadzamy je do wrzenia, a gdy zacznie parować, zdejmujemy z ognia i przelewamy do miarki. Jeśli płyn się zredukował, uzupełniamy go, żeby otrzymać równo 130 ml waniliowego mleka. Odstawiamy je do ostygnięcia. 

  • Krok 2:

    Ciasto: wsypujemy mąkę do misy miksera planetarnego. Dodajemy drobny cukier (biały lub trzcinowy), sól i pół saszetki drożdży instant. Używając końcówki do wyrabiania ciasta, zaczynamy łączyć suche składniki, a następnie wlewamy letnie mleko z dodatkiem wanilii i wbijamy jajka. Mieszamy przez 10 minut, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto. Stopniowo dodajemy miękkie masło (nabierając je łyżeczką). Kontynuujemy wyrabianie z tłuszczem przez kolejne 5–6 minut lub do momentu całkowitego połączenia składników. Ciasto powinno być lepkie, ale elastyczne. 

  • Krok 3:

    Wyrastanie: smarujemy ścianki dużej miski niewielką ilośćią oleju. Wkładamy do niej ciasto drożdżowe na pączki. Przykrywamy ją wilgotną bawełnianą ściereczką lub natłuszczoną folią spożywczą. Odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). Żeby przyspieszyć ten proces, możemy też wstawić ciasto do lekko rozgrzanego piekarnika (optymalna temperatura dla pracy drożdży to 35°C) lub kąpieli wodnej.  

  • Krok 4:

    Formowanie pączków: kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 20 równych części. Jeśli chcemy to zrobić precyzyjnie, użyjmy wagi – jedna porcja powinna ważyć około 45 g. Robimy z nich kulki i umieszczamy je w dużych odstępach od siebie na dwóch lekko natłuszczonych lub podsypanych mąką blachach do pieczenia. Przykrywamy uformowane pączki cienką, lekką ściereczką (jeśli będzie zbyt ciężka, nie urosną). Odstawiamy na półtorej godziny lub do momentu, kiedy ciasto ponownie podwoi objętość (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania).

  • Krok 5:

    Smażenie: wlewamy olej do dużego garnka z grubym dnem, tak żeby sięgał do 2/3 wysokości ścianek. Umieszczamy go na małym lub średnim ogniu i rozgrzewamy do około 170°C (warto użyć termometru kuchennego). Ostrożnie zanurzamy pączki w oleju. Smażymy je partiami (po około 5 sztuk na raz) przez 5 minut. Mniej więcej w połowie obracamy je na drugą stronę. Kiedy staną się ciemnobrązowe, wyławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy na blaszkę wyłożoną ręcznikami papierowymi. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

  • Krok 6:

    Nadziewanie: wypełniamy rękaw cukierniczy konfiturą lub dżemem malinowym. Ucinamy końcówkę, robiąc niewielki otwór (nie musimy nakładać tylki). Nakłuwamy bok każdego pączka patyczkiem, a następnie wkładamy w powstałą w ten sposób dziurkę końcówkę rękawa. Wyciskamy do środka porcję dżemu.

  • Krok 7:

    Dekorowanie: mieszamy cukier puder z 4 łyżki wody. Dodajemy kilka kropli barwnika spożywczego, żeby uzyskać bladoróżowy lukier. Nakładamy go na wierzch każdego pączka łyżeczką, a następnie rozprowadzamy i wyrównujemy szpatułką. Posypujemy pączki z dżemem malinowym liofilizowanymi owocami. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku przez maksymalnie 2 dni.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/raspberry-jam-doughnuts

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne