Ulubione jedzonko wszystkich dzieci zresztą jak i doroslych :)
Składniki:
około 600 gramów chudej wieprzowinki (łopatka, szynka)
1 cebula średniej wielkości
1 jajo
1 kajzerka namoczona w mleku, a potem odciśnięta
1 ząbek czosnku (przepuszczony przez praskę)
sól, pieprz, słodka papryka, mąka do obtaczania
2 małe starte na dużych oczkach marchewki
sos:
vegeta
2 łyżki masła
2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
1 średnia cebula
1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąki pszennej
Pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso zmielić w maszynce razem z bułeczką, dodać drobno posiekaną cebulkę, jajo, przyprawy, startą na dużych oczkach marchewkę, wyrobić jednolitą masę. Formować z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące.
Pulpeciki wrzucać do rondla z gotującą się wodą z dodatkiem Vegety, zamieszać i gotować dopóki nie będą gotowe, u mnie około 25 minut. Garnek można przykryć pokrywką, jednocześnie zmniejszając gaz.
Woda ma lekko przykrywać pulpeciki, następnie mięsko wyjąć na talerzyk, uzupełnić wodę do 3/4 tamtej początkowej objętości, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gotować około 15 minut, następnie dodać koncentrat, zagotować, dodać mąkę wymieszaną dokładnie z wodą, doprawić, zagotować, włożyć mięsko i poddusić wszystko razem jeszcze około 5 minut.