pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym

Ocena:

4.45 (206)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Ulubione jedzonko wszystkich dzieci zresztą jak i doroslych :)

Składniki:

  • około 600 gramów chudej wieprzowinki (łopatka, szynka)
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 jajo
  • 1 kajzerka namoczona w mleku, a potem odciśnięta
  • 1 ząbek czosnku (przepuszczony przez praskę)
  • sól, pieprz, słodka papryka, mąka do obtaczania
  • 2 małe starte na dużych oczkach marchewki
  • sos:
  • vegeta
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąki pszennej

Pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso zmielić w maszynce razem z bułeczką, dodać drobno posiekaną cebulkę, jajo, przyprawy, startą na dużych oczkach marchewkę, wyrobić jednolitą masę. Formować z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące.
  • Pulpeciki wrzucać do rondla z gotującą się wodą z dodatkiem Vegety, zamieszać i gotować dopóki nie będą gotowe, u mnie około 25 minut. Garnek można przykryć pokrywką, jednocześnie zmniejszając gaz.
  • Woda ma lekko przykrywać pulpeciki, następnie mięsko wyjąć na talerzyk, uzupełnić wodę do 3/4 tamtej początkowej objętości, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gotować około 15 minut, następnie dodać koncentrat, zagotować, dodać mąkę wymieszaną dokładnie z wodą, doprawić, zagotować, włożyć mięsko i poddusić wszystko razem jeszcze około 5 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne