Kompot z jagód

Ocena:

4.44 (188)

  • 45 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Kompot z jagód - gęsty albo klasyczny jak każdy kompot owocowy. Robi się go prosto - można użyć zarówno jagód mrożonych i świeżych, jak i borówki amerykańskiej.

Składniki:

  • jagody  1 kg

  • cukier  500 g

  • woda  200 ml

Kompot z jagód - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Owoce - jagody lub borówki na kompot dokładnie przebrać, umyć. Zasypujemy w garnku 2-3 łyżkami cukru, odstawiamy na kwadrans, żeby puściły sok. Dolewamy wody (niepełna szklanka ok. 200 ml) i gotujemy z pozostałym cukrem przez ok. 15 minut, aż owoce zaczną się delikatnie rozpadać. Podajemy po przestudzeniu. Można też przelać gorący kompot z jagód do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować na mokro - taki owocowy kompot na zimę też będzie pyszny. 

    Jagody borówki
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne