Śląska moczka piernikowa na piwie

Ocena:

4.52 (198)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Regionalne zupy na wigilię to m.in. śląska moczka piernikowa na piwie. Aromatyczna propozycja, którą zaczynamy od zalania ciemnym piwem dobrej jakości (najlepiej domowego) piernika. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami: bakaliami, kompotem z suszu i czekoladą. Sok z cytryny zrównoważy słodycz, a całość będzie smakować wyśmienicie. Śląska moczka piernikowa na piwie z pewnością zasmakuje rodzinie przy wigilijny stole.

Składniki:

  • ciemne piwo  1 l

  • piernik  200 g

  • anyż  2 szt.

  • suszone morele  100 g

  • suszone śliwki  6 szt.

  • orzechy włoskie  100 g

  • daktyle  3 szt.

  • rodzynki  100 g

  • masło  50 g

  • gorzka czekolada  50 g

  • sok z cytryny  4 łyżki stołowe

  • płatki migdałowe  2 łyżki stołowe

  • kompot z suszu  250 ml

Śląska moczka piernikowa na piwie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kroimy na mniejsze kawałki morele, śliwki, orzechy, czekoladę daktyle. Piwo przelewamy do garnka, dodajemy piernik, anyż i podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do garnka z moczką dodajemy morele, śliwki, orzechy włoskie i daktyle razem z rodzynkami (kilka odkładamy do dekoracji).

  • Krok 2:

    Dodajemy masło, mieszamy, aż do całkowitego roztopienia i połączenia z zupą. Na tym etapie dodajemy gorzką czekoladę, mieszamy. Wlewamy kompot, doprawiamy całość sokiem z cytryny. Moczkę podajemy w niedużych miseczkach, dekorujemy migdałami w płatkach.

Porady

Zupa moczka piernikowa na piwie będzie najsmaczniejsza, gdy przygotujemy ją na piwie korzennym lub miodowym.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne