Okładka książki "Przepisy na szczęście" Mai Sobczak.

Bakłażan z reliszem sambal matah i jasną komosą ryżową

Ocena:

4.51 (162)

  • 45 min.
  • dla 2 osób

Przepis na faszerowane bakłażany pochodzi z książki "Przepisy na szczęście" Mai Sobczak.

Składniki:

  • 3–4 małe bakłażany
  • 3–4 łyżki ugotowanej jasnej komosy ryżowej
  • łyżka masła klarowanego
  • szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki sambal matah
  • garść poszatkowanej natki pietruszki, mięty albo bazylii tajskiej
  • 1–2 szczypty czarnej soli

Bakłażan z reliszem sambal matah i jasną komosą ryżową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bakłażany myję i kroję wzdłuż na połówki. Masło mieszam z utartą gałką i solą.
  • Wewnętrzną część bakłażanów smaruję mieszanką masła i przypraw.
  • Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni, bakłażany układam na blasze wyłożonej papierem rozkrojoną częścią do góry i wstawiam do pieca na 30 minut.
  • Miękkie i przyrumienione smaruję świeżym sambal matah, posypuję poszatkowanymi ziołami i ugotowaną komosą ryżową.

Porady

Jeśli aktualnie nie mam piekarnika, smażę bakłażany na patelni z początku pod przykryciem, żeby się całe podsmażyły. Do tego dania można dodać śmietanę kokosową ze skórką otartą z cytryny albo pokroić kiszone mandarynki i wymieszać je z komosą ryżową i ziołami.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne