kruche_ciasteczka_z_wiorkami_kokosowymi

Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi

Ocena:

4.46 (184)

  • 2 godz. 0 min.
Delikatne, chrupiące, rozpływają się w ustach ! I niestety uzależniają :-)

Składniki:

  • 170 g miękkiego masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 140 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrami. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy esencję waniliową i wiórki. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie kleiste, ale nie należy się tym przejmować.Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika.
  • Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odcinamy kawałek, około 1/5 ciasta, resztę chowamy z powrotem do zamrażarki.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
  • Na blacie układamy arkusz papieru do pieczenia, posypujemy go obficie mąką i nas nim rozwałkowujemy pierwszy kawałek ciasta, który posypujemy mąką również z góry.Wałkujemy na grubość około 2 mm i wycinamy szklanką kółka. Wycięte ciasteczka przenosimy delikatnie, pomagając sobie nożem na drugi arkusz papieru do pieczenia umieszczony na blaszce, na której będziemy piec ciasteczka. Ciasta posypujemy wiórkami i pieczemy około 10 minut, aż się przyrumienią. Studzimy na kratce.
  • Te same czynności wykonujemy przy kolejnych partiach ciasta.

Porady

Wypróbuj też przepis na dziecinnie proste kruche ciasteczka

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne