Delikatne, chrupiące, rozpływają się w ustach ! I niestety uzależniają :-)
Składniki:
170 g miękkiego masła
160 g mąki pszennej
90 g cukru
140 g brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
75 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrami. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy esencję waniliową i wiórki. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie kleiste, ale nie należy się tym przejmować.Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odcinamy kawałek, około 1/5 ciasta, resztę chowamy z powrotem do zamrażarki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
Na blacie układamy arkusz papieru do pieczenia, posypujemy go obficie mąką i nas nim rozwałkowujemy pierwszy kawałek ciasta, który posypujemy mąką również z góry.Wałkujemy na grubość około 2 mm i wycinamy szklanką kółka. Wycięte ciasteczka przenosimy delikatnie, pomagając sobie nożem na drugi arkusz papieru do pieczenia umieszczony na blaszce, na której będziemy piec ciasteczka. Ciasta posypujemy wiórkami i pieczemy około 10 minut, aż się przyrumienią. Studzimy na kratce.
Te same czynności wykonujemy przy kolejnych partiach ciasta.