Stylizacja: Anna Borowska, Zdjęcia: Artur Rogalski
4.38 (162)
Delikatne, rozpływające się w ustach knedle z morelami to pyszna propozycja nie tylko na obiad. Oprócz klasycznej bułki tartej podsmażonej na maśle, smak daniu nadaje dodatek likieru.
twaróg 200 g
olej 2 łyżki stołowe
jajka 1 szt.
mąka 250 g
morele 16 szt.
cukier 16 kostek
masło 4 łyżki stołowe
bułka tarta 5 łyżek stołowych
likier 50 ml
Twaróg łączymy z olejem, jajkiem solą oraz mąką i wyrabiamy gładkie ciasto. Z moreli usuwamy pestki
nie rozdzielając połówek do końca. W miejsce pestek wkładamy kostkę cukru. Ciasto dzielimy na 16 części. Posypujemy ręce mąką i obkładamy każdy owoc częścią ciasta formując kulę.
Gotowe knedle wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 10 min na małym ogniu (w silnie gotującej się wodzie knedle mogą się rozpadać). Masło roztapiamy na małym ogniu i podsmażamy w nim bułkę tartą i cukier według uznania. Dodajemy likier Grand Marnier i obtaczamy w bułce ugotowane knedle. Posypujemy cukrem wedle uznania.
Porady
Zobacz też: domowe knedle z truskawkami