Klasyczna potrawa hinduska. Moja rodzina ją pokochała !
Składniki:
1/2 kg pomidorów
4 puszki ciecierzycy w zalewie
2 średnie cebule
1 duży ząbek czosnku
4 płaskie łyżki przyprawy chana masala (można kupić np. na aukcjach internetowych)
2 płaskie łyżki przyprawy tandoori masala (j.w.)
kilka liści curry
2-3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
kminek
sól do smaku
1,5 szklanki oleju
Klasyczna chana masala - hinduska ciecierzyca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciecierzycę odcedzić i przesypać do garnka. Dolać około 2 szklanek wody. zacząć podgrzewać na wolnym ogniu.
W międzyczasie pomidory pokroić bardzo drobno lub zmiksować, dodać 1 łyżkę przyprawy tandoori masala, szczyptę soli i liście curry. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Jednocześnie rozgrzać w rondelku 1,5 szklanki oleju i wrzucić do niego pokrojoną drobno cebulę. Dorzucić odrobinę kminku i kilka szczypt przyprawy chana masala i tandoori masala. Smażyć cebulę mieszając przez około 10 min.
Następnie do podgrzewającej się cieciorki dolać pomidorową masę oraz olej z cebulą. Wcisnąć ząbek czosnku.
Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez około 20 min.