Artur Rogalski
4.48 (211)
Makiełki to tradycyjny wigilijny deser. W niektórych domach, w zależności od regionu, przyrządza się go z użyciem bułki, drożdżówki lub chałki, ale dla wielu to nic innego jak kluski z makiem. Kluczowym elementem dania jest słodka masa z bakaliami, takimi jak rodzynki i skórka pomarańczowa. Warto przygotować ją samodzielnie. Podpowiadamy też, jak zrobić prosty domowy makaron. Sprawdźcie, jak powstają u nas świąteczne makiełki.
rodzynki 70 g
mak 140 g
skórka pomarańczowa 50 g
suszone morele 50 g
jajka 2 szt.
mąka pszenna 500 g
woda 125 ml
sól 3 g
cukier 200 g
Masa makowa: rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, żeby napęczniały. Zabieg ten przydaje się szczególnie wtedy, kiedy bakalie są mocno ususzone. Dzięki niemu zmiękną i będą miały wyraźny aromat. Można też namoczyć je w soku z cytryny lub herbacie. Gotujemy niebieski mak przez 25 minut (w wodzie lub mleku). Odsączamy go przez gazę i mielimy dwukrotnie w maszynce z najdrobniejszym sitkiem. Łączymy z cukrem (lub miodem), odciśniętymi rodzynkami i skórką pomarańczową. Masa makowa domowej roboty dobrze smakuje też z dodatkiem aromatu migdałowego lub rumowego.
Ciasto na kluski: przesiewamy mąkę do miski lub na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, 125 ml zimnej wody i jajka. Zagniatamy jednolite, gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na minimum 20 minut, żeby odpoczęło. Dzięki temu nie będzie się kurczyć podczas formowania. Dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Kroimy w plastry, a następnie w paseczki. Podsypujemy kluski mąką, żeby nie sklejały się ze sobą.
Gotowanie: wlewamy wodę do dużego garnka. Solimy ją i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do niej makaron na makiełki wigilijne. Wyławiamy go za pomocą łyżki cedzakowej po 3–4 minutach od momentu, kiedy wypłynie na powierzchnię. Domowej roboty kluski z makiem smakują najlepiej, ale jeśli nie chcemy samodzielnie zagniatać ciasta, możemy też ugotować gotowy makaron ze sklepu, na przykład kokardki lub łazanki.
Podanie: kiedy kluski są jeszcze ciepłe, łączymy je z masą makową. Serwujemy na głębokim talerzu – od razu lub po wystudzeniu. Dekorujemy suszonymi morelami pokrojonymi w cząstki. Makiełki z makaronem można też wzbogacić orzechami włoskimi lub migdałami.
Rabat 20% na całą markę Dr Irena Eris. Oferta dostępna na www.sklep.drirenaeris.com. Nie łączy się z innymi promocjami, nie dotyczy Prosystem Home Care oraz voucherów prezentowych. Szczegóły na stronie www.
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl.
Rabat 25% na kosmetyki dostępny na koicosmetics.pl. Oferta nie dotyczy zestawów. Szczegóły na stronie www.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.