Zupa mleczna z płatkami i zacierkami

Ocena:

4.47 (173)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 290 kcal

Składniki:

  • 5 szklanek mleka
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 5 łyżek mąki
  • jajko
  • sól, cukier

Zupa mleczna z płatkami i zacierkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Płatki owsiane opłukać na sicie zimną wodą. Mleko zagotować, wsypać płatki, wymieszać, gotować na małym ogniu 20 minut.
  • ■ Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać kilka łyżek wody, zagnieść ciasto, lekko podsuszyć.
  • ■ Ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do mleka, chwilę pogotować. Przyprawić do smaku szczyptą soli i cukrem.

Porady

Zobacz też: zupa mleczna ze śliwkami i razowcem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne