Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym

Ocena:

4.46 (185)

  • 50 min.
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania znad basenu Morza Śródziemnego są drobne kluseczki zwane gnocchi,

Składniki:

  • • 500 g ugotowanych ziemniaków • 1 jajko • 300 g mąki pszennej • 2 łyżki oleju rzepakowego • 500 g świeżych pieczarek • 100 g sera żółtego typu szwajcarskiego • 3-4 gałązki natki pietruszki • sól i pieprz do smaku

Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić na maszynce do mięsa. Dodać mąkę, jajko, zarobić ciasto i podzielić je na cztery równe części. Stolnicę posypać mąką i z każdej części ciasta uformować walec o grubości ok. 3 centymetrów. Następnie pokroić w 3 centymetrowe kawałki i gotować partiami w osolonej wrzącej wodzie przez 3 minuty, aż od wypłynięcia. Odcedzić, natłuścić odrobiną oleju i pozostawić do wystygnięcia. Pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Osobno na łyżce oleju podsmażyć na złoty kolor gnocchi. Wyłożyć na talerz, dodać podsmażone pieczarki i posypać utartym serem typu szwajcarskiego. Udekorować listkami natki pietruszki.

Porady

Zobacz też: Matteo Brunetti o tradycji włoskiego gotowania

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne