Kopytka z dyni i ziemniaków

Ocena:

4.47 (178)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Kopytka z dyni i z ziemniaków to świetny pomysł na jesienny dodatek do obiadu. Świetnie komponują się one z aromatycznym sosem kurkowym i natką pietruszki. Są one niezwykle delikatne w smaku, a przy tym rozpływają się w ustach. Kopytka dyniowe charakteryzują się żółto-pomarańczowym kolorem i są one świetnym pomysłem na posiłek – zwłaszcza jeśli preferujemy klasyczne dania z nutą oryginalności i nowoczesności. Do przygotowania kopytek dyniowych najlepiej wykorzystać dynię Hokkaido – jest to najbardziej uniwersalna i najłatwiej dostępna odmiana tego warzywa. Poniżej podajemy szybki i prosty przepis na kopytka dyniowe!

Składniki:

  • ziemniaki  750 g

  • dynia  300 g

  • mąka pszenna  260 g

  • jajka  1 szt.

  • sól  3 g

  • kurkuma  3 g

  • olej  15 ml

Kopytka z dyni i ziemniaków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ziemniaków: ziemniaki obieramy, opłukujemy i gotujemy - najlepiej, aby wrzucać je na osolony wrzątek. Gotujemy do miękkości, przestudzamy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia.

    Ziemniaki obieranie
  • Krok 2:

    Przygotowanie dyni: dynie - najlepiej hokkaido - kroimy na kawałki, usuwamy gniazda nasienne, lekko skrapiamy olejem i pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach. Gotową przestudzamy i rozgniatamy na puree.

    Pieczenie dyni
  • Krok 3:

    Ciasto na kopytka dyniowe: w misce łączymy puree z dyni, ziemniaki, mąkę, jajko, kurkumę i sól do smaku. Zagniatamy całość i przekładamy na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Formujemy kawałki ciasta w długie wałki i kroimy na mniejsze kopytka.

    Ciasto na kopytka z dyni
  • Krok 4:

    Jak gotować kopytka z dyni? Kopytka gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia i dodatkowo 2-3 minuty. Odcedzamy i podajemy z dodatkami według uznania np. masłem szałwiowym.

    Kopytka z dyni

Porady

  • kopytka z dynią i ziemniakami można podać z przesmażoną na maśle świeżą szałwią i startym parmezanem
  • przepis zrobimy szybciej, kiedy wykorzystamy ugotowane dzień wcześniej ziemniaki i purée z pieczonej dyni
  • dodatek kurkumy nada kopytkom ładnego pomarańczowego koloru, ale też fajnego smaku
  • do takich kluseczek dyniowych pasują też grzyby - pieczarki duszone, sos pieczarkowy albo grzyby w śmietanie,
  • kopytka dyniowe mogą posłużyć za inspirację do przygotowania innych, podobnych dań, np. klusek z dynią czy domowego makaronu dyniowego – zasada jest zawsze ta sama, do ciasta dodajemy odrobinę purée dyniowego, dzięki czemu nasze danie uzyskuje charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor,
  • jeśli zależy nam na uzyskaniu żółto-pomarańczowego koloru kopytek, to z powodzeniem możemy go uzyskać nie tylko za pomocą dyni, ale również marchewki Warto jednak pamiętać, że kopytka z marchewki będą miały również nieco słodszy smak. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

 

Kopytka z dyni (bez ziemniaków)


Kopytka dyniowe można przygotować również w wersji bez ziemniaków – jest to świetna opcja dla osób na diecie bezglutenowej. Kluski dyniowe przygotowuje się z: purée dyniowego (ok. 200-300 g), mąki pszennej (100 g) i żytniej (100 g) – możemy zastąpić je innym rodzajem mąki, np. uniwersalną mąką bezglutenową, jajka (1 szt.), soli i pieprzu do smaku. Opcjonalnie możemy dodać również imbir oraz gałkę muszkatołową, które nadadzą całości charakterystycznego smaku. Wszystkie składniki należy zmieszać ze sobą, a następnie zagnieść ciasto. Warto obserwować jego konsystencję – jeśli jest za rzadkie należy dodać odrobinę mąki, natomiast, jeśli jest zbyt gęste, to trzeba dodać wodę (najlepiej ciepłą). Jeśli tego nie zrobimy nasze kopytka dyniowe mogą się rozpadać podczas gotowania lub mogą wyjść zbyt twarde. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne