Mięsne kartacze

Ocena:

4.41 (159)

  • 60 min.
  • dla 6 osób

Pyszne kartacze z mięsnym nadzieniem.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 30 dag mielonego mięsa z indyka
  • 3 cebule
  • łyżka posiekanej natki
  • olej
  • sól, pieprz

Mięsne kartacze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1/3 ziemniaków wyszorować, ugotować w mundurkach. Resztę ziemniaków obrać, umyć, zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć.
  • Ugotowane ziemniaki obrać, zemleć w maszynce, dokładnie wymieszać ze startymi na jednolitą masę. Oprószyć solą.
  • Cebule obrać, jedną posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mielone mięso, podsmażyć. Dodać kilka łyżek wody, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, chwilę smażyć.
  • Z ciasta ziemniaczanego lepić placki centymetrowej grubości i o średnicy ok. 8 cm. Na każdym ułożyć 2 łyżeczki farszu mięsnego. Zlepić, formując owalne kartacze.
  • Kluski wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku, gotować około 30 minut. Dokładnie odcedzić.
  • Dwie cebule pokroić w krążki, podsmażyć na oleju. Wymieszać z kartaczami i natką.
  • smacznego:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne