Kluski z dyni

Ocena:

4.45 (164)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób

Kluski z dyni to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kopytek z ziemniaków. Doskonale smakują z masłem i miodem na słodko. Z kolei w wersji wytrawnej będą smacznym dodatkiem do mięs i sosów. Zrobione na bazie pieczonej dyni będą miały wyraźny, pomarańczowy kolor i słodki smak. Dyniowe kluski są miękkie i delikatne, więc są odpowiednie także dla małych dzieci, już od momentu rozszerzania diety.

Składniki:

  • dynia  800 g

  • mąka pszenna  200 g

  • mąka żytnia  200 g

  • jajka  2 szt.

  • sól  20 g

Kluski z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pieczenie dyni: obieramy ją, wykrawamy pestki i kroimy ją na kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Układamy dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 min. Po upieczeniu – studzimy przez 30 min.

  • Krok 2:

    Blendowanie: przestudzoną pieczoną dynię blendujemy do konsystencji musu.

  • Krok 3:

    Zagniatanie ciasta na kluski z dyni: wysypujemy mąkę na stolnicę i dodajemy purée z dyni. Wbijamy jajka i wsypujemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Jeśli lepi się do stolnicy, podsypujemy dodatkowo mąką.

  • Krok 4:

    Formowanie klusek: ciasto dzielimy na dwie porcje. Z każdej formujemy wałek i nożem kroimy w poprzek na kluski.

  • Krok 5:

    Gotowanie: w dużym garnku wstawiamy wodę z łyżką soli. Wrzucamy kluski w takiej ilości, aby po wypłynięciu zmieściły się na powierzchni wody. Po dwóch minutach od wypłynięcia wyławiamy je łyżką cedzakową.

  • Krok 6:

    Podawanie: kluski z dyni odkładamy na durszlak, aby odsączyć nadmiar wody. Podajemy na słodko lub słono z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Na kluski z dyni możecie wybrać odmianę hokkaido z jadalną skórką lub nelson o zwartym miąższu.
  • Kluski z dyni wyjdą bardziej delikatne lub twarde w zależności od tego, jak często będziecie podsypywać mąkę w trakcie formowania. Im więcej mąki – tym bardziej zwarte i twarde.
  • Mąkę żytnią możecie zastąpić pszenną.
  • Jeśli mus dyniowy wyszedł wodnisty, musicie odsączyć nadmiar wody. Purée z dyni powinno być suche.
  • Kluski można podsmażyć na patelni – od razu lub na drugi dzień. Wtedy ich powierzchnia będzie rumiana i chrupiąca.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kluski z dyni a kopytka – jaka jest różnica?

Kluski to danie lub dodatek do zup czy sosów, które jest przygotowane na bazie mąki. Z kolei kopytka powstają z ziemniaków i mąki. Do kopytek można dodawać różne dodatki warzywne, takie jak dynia, buraki czy szpinak. W ten sposób powstaną kopytka z dyni i ziemniaków, kopytka buraczane lub kopytka ze szpinakiem. W powyższym przepisie nie ma ziemniaków, więc są to kluski, a nie kopytka.

Kluski różnią się między sobą dodatkami, sposobem przygotowywania i kształtem. Najbardziej znane to:

Bezglutenowe i wegańskie kluski dyniowe

Kluski z dyni możecie przygotować na bazie mieszanki bezglutenowej lub mąki ryżowej i kukurydzianej. Do ciasta można dodać również mąkę ziemniaczaną, która sprawi, że kluski będą bardziej elastyczne.

Wegańskie kluski z dyni nie zawierają jajka. Możecie je zastąpić siemieniem lnianym rozmieszanym z wodą, ale być może nie będzie takiej potrzeby – nawet dobrze odciśnięte purée z dyni pozostanie lekko wilgotne i powinno ładnie połączyć wszystkie składniki. Informacje na temat wegańskich alternatyw dla jajka znajdziecie w artykule „6 najlepszych zamienników jajka”.

Kluski z dyni – propozycje podania

  • na słodko – z masłem i miodem lub cukrem,
  • z okrasą – czyli z podsmażonym wędzonym boczkiem i cebulką,
  • z sosem grzybowym – może być przygotowany na bazie grzybów leśnych, pieczarek lub kurek. Potrawę warto posypać świeżymi ziołami – bazylią lub natką pietruszki,
  • z pesto i parmezanem – do tego dania można dodać także pomidorki koktajlowe i rukolę,
  • z sosem serowym, a także z gulaszami mięsnymi lub warzywnym ragout.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne