kluski_slaskie_z_bialym_serem

Kluski śląskie z białym serem

Ocena:

4.43 (208)

  • 30 min.
  • dla 10 osób

kluski śląskie z białym serem

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • FARSZ:
  • 1 łyżka oleju
  • 200g półtłustego twarogu
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • DODATKOWO:
  • olej do smażenia

Kluski śląskie z białym serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Obrane, ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę
  • do miski. Przeciśnięte ziemniaki wyrównać w misce, podzielić na 4
  • części. Jedną część wyjąć i ułożyć na resztę ziemniaków a w
  • miejsce utworzonego wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać
  • łyżkę oleju i wszystko razem wyrobić.
  • 2. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Ser podrobnić
  • widelcem, dodać połowę podsmażonej cebuli, doprawić do smaku solą i
  • pieprzem i wymieszać. Farsz powinien być trochę pikantny.
  • 3. Z masy ziemniaczanej formujemy na dłoni płaski placek, dajemy na
  • środek po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy, formując kluskę.
  • Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 7 minut. Polewamy
  • podsmażoną cebulką z tłuszczem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne