Klopsiki w sosie paprykowo cukiniowym

Ocena:

4.54 (143)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
smaczne klopsiki do tego makaron i mamy pyszny obiad

Składniki:

  • Na klopsiki :
  • 600 g mięsa gulaszowego
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/4 szk wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • Sos :
  • 1 czerwona papryka
  • 2/3 średniej cukinii
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 małej białej cebuli
  • 10 c m pora
  • 160 g koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu ( ja miałam rosół )
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżka ziół włoskich
  • ostra papryka do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • Dodatkowo :
  • 4 łyżki oleju
  • mąka do obtaczania klopsików
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki

Klopsiki w sosie paprykowo cukiniowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • KOLPSIKI :
  • Mięso umyć a cebulę obrać i opłukać. Składniki te zmielić maszynka do mięsa. Dodać pozostałe składniki i doprawić mięso do smaku i wyrobić masę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy mięsnej formować małe kulki, obtaczać je w mące i wrzucać na tłuszcz. Klopsiki obsmażyć na złoto brązowy kolor. Po usmażeniu klopsiki wyjąć do miski.
  • SOS :
  • Wszystkie warzywa na sos oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na ten sam tłuszcz co smażyły się klopsiki wrzucić obie cebule i pora i chwilę smażyć. następnie dodać paprykę i cukinie i dalej smażyć przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać koncentrat i całość smażyć około 2 minut. Wlać bulion, dodać przyprawy i sos gotować około 3-5 minut.
  • Po tym czasie włożyć klopsiki i wszystko zagotować. W razie potrzeby doprawić. Gdyby okazało się, że sos jest za rzadki zagęścić go odrobiną mąki rozrobionej w wodzie. I wtedy jeszcze raz zagotować. Klopsiki podawać np. z makaronem.

Porady

Zobacz przepis: Klopsiki z kurczaka i kaszy bulgur

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne