Rewelacyjna i pożywna zupka, która zadowoli zarówno smakoszy zup jak i mięsnych potraw.
Składniki:
KLOPSIKI:
35 dkg mięsa mielonego
mała bułka do namoczenia
cebulka lub zielona część pora
przyprawy wg uznania
jajko
ZUPA:
1,5 litra wody lub rosołu
3 serki topione
majeranek
30 dkg makaronu do ugotowania /np. muszelki/
Zupa neapolitańska /serowa/ - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotować mięso mielone jak na kotleciki: do mięsa dodać jajko, namoczoną małą bułkę, przyprawić wg uznania /ja dodaję ogromne ilości majeranku...bo lubimy/, poszatkowany kawałek zielonej części pora lub cebulkę. Wymieszać, obtoczyć w mące i usmażyć malutkie klopsiki. Zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu.
Zagotować 1,5 litra wody /często zużywam pozostałość rosołu z niedzielnego obiadu/. Do gotującej się wody wrzucić klopsiki. Chwilę pogotować. Doprawić wywar do smaku. Do mniejszego garnuszka odlać trochę wywaru i rozpuścić w nim 2-3 kostki serka topionego o dowolnym smaku /pieczarkowy, czosnkowy, z grzybami/. Jeśli nie chce się rozpuścić rozmieszać blenderem. Wlać do gotującego się wywaru. Jeśli ktoś lubi można sypnąć majeranku.
Osobno ugotować makaron. Ja wybieram muszelki bo są najchętniej pałaszowane w mojej rodzince. Ugotowany zostawić osobno lub wrzucić do zupy. Jak kto woli.Gotową zupkę udekorować zielonym koperkiem lub szczypiorkiem.