Casserole (z kiełbaskami)

Ocena:

4.59 (170)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Casserole to typowa zapiekanka na rozgrzanie. Jest sycące i świetnie sprawdza się zwłaszcza w chłodniejsze dni. To także doskonała opcja do wykorzystania resztek z lodówki. My proponujemy wersje z kiełbaskami i fasolą. Jeśli zdecydujemy się na białą kiełbasę to będzie to również doskonałe danie na Wielkanoc. To dobra opcja do zabrania na lunch do pracy czy późną kolację w domu.

Składniki:

  • klementynki  2 szt.

  • kiełbaski  8 szt.

  • grzyby mun  150 g

  • por  200 g

  • czosnek  1 szt.

  • tymianek  3 gałązki

  • białe wytrawne wino  100 ml

  • oliwa z oliwek  50 ml

  • biała fasola  400 g

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  2 szczypty

Casserole (z kiełbaskami) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: klementynki dokładnie szorujemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem, kroimy je na pół i wyciskamy sok (100 ml). Por kroimy w długie paski, grzyby mun na mniejsze kawałki. Następnie łączymy białe wytrawne wino z sokiem, oliwą z oliwek, wyciśniętymi połówkami klementynek i resztą składników – z wyjątkiem fasoli – mieszamy w głębokiej misce, kilka razy delikatnie nią potrząsając. Przekładamy do formy do pieczenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    casserole1
  • Krok 2:

    Pieczenie casserole: na tak przygotowanych składnikach układamy surowe kiełbaski wieprzowe, a na nich gałązki tymianku. W między czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Pieczemy 30 min. Dodajemy fasolę, ponownie potrząsamy naczyniem i pieczemy przez kolejne 15 min.

    casserole2

Porady

  • Do casserole można dodać inne warzywa, w zasadzie dowolne, te, które lubimy albo te, które akurat mamy w domu. Do wersji z kiełbaskami pasują np. marchewki, buraki, pietruszka, ziemniaki, bataty.
  • Jeśli chcemy, żeby casserole była sycącym daniem obiadowym bazę mogą stanowić ryż, makaron, kasza lub ziemniaki
  • Casserole dobrze smakuje tuż po upieczeniu, ale spokojnie możemy je odgrzewać, zyskuje wtedy jeszcze więcej smaku.
  • Zamiast kiełbasek warto użyć na przykład szarpanej wieprzowiny lub wegetariańskich parówek. Popularne jest też casserole z kurczakiem – w przypadku filetów, mięso trzeba wcześniej obsmażyć.
  • Żeby casserole było jeszcze smaczniejsze, możemy przed pieczeniem, zgrillować kiełbaski na specjalnej patelni.
  • Klementynki bez problemu zastąpimy pomarańczami lub mandarynkami, zadbajmy jednak o to, by wybrać te dojrzałe i soczyste. Dzięki dodatkowi soku z cytrusów nasze danie nabiera zupełnie nowego, wspaniałego smaku.
  • Ważne przy przyrządzaniu casserole z kiełbaskami jest potrząsanie naczyniem co jakiś czas. Chodzi o to, by składniki upiekły się równomiernie, a przy tym wymieszały.
  • Do przygotowania casserole z kiełbaskami możemy też użyć fasoli białej sprzedawanej na wagę. Zróbmy to jednak tylko wtedy, kiedy mamy więcej czasu na zrobienie zapiekanki, ponieważ proces namaczania i gotowania będzie dłuższy niż po prosto wyjęcie fasoli z puszki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Casserole – co to właściwie jest?

Nazwa może sugerować jakieś wyszukane danie, ale nic bardziej mylnego. „Casserole” to po prostu ceramiczne, głębokie naczynie do zapiekania, a sama nazwa wywodzi się z języka francuskiego. Dlatego to nic innego niż dobrze nam znana zapiekanka. I tu mieszczą się również, cieszące się ogromną popularnością, włoska lazania i grecka musaka.


Casserole to danie z gatunku comfort food. W końcu z tym kojarzą nam się wszelkiego rodzaju zapiekanki. Podobnie jak w przypadku zapiekanek makaronowych czy ziemniaczanych, tak i tutaj, możemy użyć do przygotowania ulubionych składników lub po prostu w duchu zero waste wykorzystać to, co mamy akurat w lodówce.

Casserole z kurczakiem

Zapiekanka z kurczakiem często przygotowywana jest w towarzystwie ziemniaków i fasoli. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i stosunkowo tania. Wystarczy ugotować kilka ziemniaków w mundurkach, obrać i pokroić w 2-centymetrowe plastry. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy przez kilka minut na patelni, aż odparuje nadmiar płynu. Następnie możemy zrobić warstwową zapiekankę. Najpierw układamy ziemniaki, oprószamy je solą i pieprzem do smaku, na nie trafia kurczak i fasola. Na to ponownie rozkładamy ziemniaki i tak aż do wyczerpania składników – przy czym ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Całość można posypać serem żółtym lub zalać sosem pomidorowym lub beszamelowym. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy czasu lub cierpliwości, wszystkie składniki można po prostu wymieszać ze sobą, dodając fasolę po koniec pieczenia – tak, jak w przepisie powyżej.

 
Oczywiście składniki można tutaj zmieniać, w zależności od upodobań lub tego, co akurat mamy pod ręką. Ziemniaki z powodzeniem można zamieć na makaron lub kaszę kuskus, z którą dobrze komponują się słodkie dodatki, np. rodzynki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne