kiwi 8 szt.
białka 1 szt.
woda 250 ml
cukier 200 g
wino musujące 200 ml
Owoce: obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy na gęste purée.
Syrop: gotujemy przefiltrowaną wodą z cukrem – bez przykrycia, przez 3–5 min. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mus: łączymy syrop z przecierem z kiwi i winem. Dodajemy białko. Szybko ubijamy mus widelcem do momentu powstania pęcherzyków powietrza. Wlewamy go do plastikowej miseczki i wstawiamy do zamrażalnika. Gdy zacznie się ścinać na brzegach, wyjmujemy go i jeszcze raz ubijamy. Ponownie wstawiamy do zamrażalnika, pilnując, żeby się nie zamroził na lód.
Podanie: przekładamy mus do szklanych pucharków. Dekorujemy go cząstkami kiwi i wisienką, umocowanymi na szpilce.
Porady
Czysta woda jest podstawą zdrowej kuchni. Dlatego na wyposażeniu w każdym domu powinien znaleźć się filtr do wody. Jeśli nie tolerujemy tzw. „chemii”, zaś lubimy głębię naturalnego smaku, powinniśmy przygotowywać desery na bazie przefiltrowanej wody. Nowoczesny dzbanek filtrujący Dafi ASTRA o poj. 3 l to funkcjonalne urządzenie, które pozwoli ci skutecznie oczyścić wodę kranową z substancji mogących negatywnie wpływać na jej smak i zapach. http://sklep.dafi.pl/
Rekomendujemy oczyszczenie wody kranowej przy użyciu dzbanka filtrującego z filtrem magnezowym Mg+, który dodatkowo zmineralizuje ją cennym magnezem.