Kiszone buraki - przepisy i właściwości

4 przepisy

To właśnie z soku kiszonych buraków powstaje dobrze znany wszystkim zakwas na czerwony barszcz. Ale nie tylko – może też być bazą innej zupy lub po prostu zdrowym napojem, który zimą ochroni nas przed infekcjami, zaś kiszone buraki to świetny składnik sałatek i przekąsek. Sprawdźcie przepisy na kiszone buraki i dania z nimi.

Kiszone buraki - najlepsze na zakwas i do sałatek

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 30 min.
Bigos z kiszonych buraków

Bigos z kiszonych buraków to sposób na wykorzystanie kiszonych buraków. Danie sprawdzi się doskonale w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. 

mojegotowanie

Bigos z kiszonych buraków

Kiszone buraki - triki na kiszenie

Buraki przed kiszeniem koniecznie obieramy – żeby pozbyć się ze skórki ew. chemii, naturalnych bakterii, pasożytów i niedobrego smaku po zakiszeniu. Można zaryzykować mycie naprzemiennie w wodzie z sokiem cytrynowym i sodą oczyszczoną, ale to raczej sposób na młode buraki, nie te zimowe.

Kiszone buraki - jakie buraki wybrać

Jak we wszystkich tak prostych przepisach, i przy kiszonych burakach kluczowa jest jakość składników. Najlepiej szukać buraków ekologicznych. Do celów spożywczych nadają i te o korzeniach kulistych, i te o podłużnych, uważanych za smaczniejsze: słodsze, delikatniejsze, o słabiej wyczuwalnym ziemisto-żelazistym posmaku. Kupujmy odmiany Rywal, Egipski i Chrobry – ten ostatni wprawdzie okrągły, ale dający niesamowicie mocny kolor; warto 1–2 takie buraki dołożyć do podłużnych przeznaczonych do kiszenia.

Kiszone buraki - czas na sok!

Sok z kiszonych buraków zawiera bogactwo składników odżywczych, przede wszyskim żelaza (poprawia dotlenienie i wydajność organizmu, leczy anemię), antyoksydantów (zwalczają wolne rodniki), azotanów (obniżają ciśnienie krwi), kwasu foliowego, substancji obniżających poziom złego cholesterolu, wspomagających usuwanie toksyn oraz przemianę materii. Przywraca w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, jest więc niezbędny osobom jedzącym dużo mięsa i pieczywa. Zapobiega zgadze i uczuciu palenia w przełyku. Jest także pomocny przy uporczywym kaszlu. Prozdrowotna dawka to 100 ml dwa razy dziennie, wypijane przed posiłkiem. UWAGA! To naturalny energetyk, dlatego nie pijmy go wieczorem.

Artykuły powiązane

jak gotować buraki
28.04.2020

Jak gotować buraki? Proste sposoby

Buraki gotowane w kuchni zawsze się przydają – zrobimy z nich mnóstwo różnych dań. Jak gotować buraki? Te różowe warzywa są tak pełne witamin i dobre dla naszego zdrowia, że powinniśmy jeść je stosunkowo często. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób je przygotowywać , żeby były miękkie, a nic nie straciły na smaku, aromacie i kolorze. Sprawdźcie, jak gotować buraki, to nie takie trudne jak się wydaje!

Aleksander Baron
14.02.2019

Kwestionariusz kulinarny – Aleksander Baron

Aleksander Baron – szef kuchni warszawskiej restauracji Zoni - dla jednych mistrz kiszonek wszelakich, dla drugich kreator wyjątkowych zestawień jedzenia i mocniejszego alkoholu, a jeszcze dla innych Szef Jutra, który patrząc na to, co za oknem, kreuje w głowie dania, o jakich jeszcze nie śniliśmy. W cyklu „Człowiek od kuchni” Aleksander Baron opowiada o inspiracjach, tworzeniu menu w Zoni, smakach dzieciństwa i potrawie, której nie odmówiłby na ostatni posiłek w życiu.